Seto Folk üllatab matkaprogrammiga

seto folk 1Kohe pärast jaanipäeva, 27.-28. juunil toimub Värskas kahepäevane muusika- ja matkafestival Seto Folk – üle piiri! Festivalil astuvad üles esinejad Venemaalt, Lätist, Soomest, Setomaalt ja Eestist. Seto Folgi teeb erakordseks matkaprogramm, mis viib külastajad muuhulgas Eesti parimatesse seenemetsadesse ja lodjaga Pihkva järvele.

27. juuni toob Värskasse Kõrsikud ning Peterburist pärit ülimenuka ansambli Otava Yo. 28. juunil astuvad üles kohalikud kuulsused – ansambel Zetod ning Setomaalt pärit Madonna slackliner Jaan Roose. Laupäeva varahommikul saab Õrsava järve kaldal nautida Silver Sepa ja Kristiina Ehina loomingut, õhtu lõpetab Läti torupilli- ja trummiansambel Auli. Seto Folgil astuvad üles veel Trad. Attack, Aapo Ilves, Mari Kalkun, Triinu Taul Bänd, Klapp, Epifolium, Setomaa parimad leelokoorid ja pillimehed ning paljud teised.

Kontsertid toimuvad nii Värskas kui kaugemal – esimesel päeval saavad külalised minna kohaliku giidi Arvo Kukumäega viisavabalt läbi Venemaa territooriumi Eesti piirinurka Saatsesse, kus toimub erikontsert Silver Sepa, Kristiina Ehina ja seto leelonaistega. Mõlemal päeval toimuvad Pihkva järvel lodjakontsertid, kus esinevad muusikud Seto Folgi programmist.

Matka- ja loodushuvilisi ootavad RMK ja orienteerumisklubi PEKO korraldatud retked piirkonna põnevamatesse paikadesse. Festivali programmijuht Meel Valk selgitab: “Üks põnevamaid matku on kindlasti matk Eesti parimatesse kukeseenemetsadesse koos kohaliku korilasega, kes näitab häid seene- ja marjakohti, räägib korilaseelust ning hea õnne korral jagab ka oma parimate hoidiste retsepte. Vahva on ka Poole-järve-matk ümber Õrsava järve, mille poole peale jõudes saab kitsaima koha ületada paadiga või ujudes. Teisel pool järve ootab matkalisi ees soe saun ning põnevad tegevused. Laupäeval on avatud ka orienteerumisrajad nii lastele kui täiskasvanutele. Lastele on kavas ka eriline lastematk, kus kaaslasteks on RMK maskotid Jänes ja Rebane.”

Lisaks muusikale ja matkadele on festivali kavas mitmekülgne õpitubade programm, kus Seto Talumuuseumi õuel saab meistrite juhendamisel õppida traditsioonilisi käsitöövõtteid, UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud seto leelot, erinevate rahvaste tantse, slackline´i ja palju muud.

Seto Folgi tutvustamiseks on valminud lustakas youtube’i klippide sari “Võimalik vaid Setomaal”.

“Võimalik vaid Setomaal” osa I

“Võimalik vaid Setomaal” osa II