Rahvusraamatukogus saab tunda laulu- ja tantsupeo ootust

Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor kontserdisarja avamisel 23. mail. Foto: Eve Toomra
Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor kontserdisarja avamisel 23. mail. Foto: Eve Toomra

Rahvusraamatukogus eksponeeritakse laulu- ja tantsupidudega seotud väljaandeid alates 1869. aastast nii trükistena kui ka digitaalselt, unikaalset fotot 2009. aasta laulupeolistest, kõlapaelu ning toimub kontserdisari „Puudutusˮ.

Rahvusraamatukogu amfiteatris kestab septembrini koostöös Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega kontserdisari „Puudutusˮ, kus astuvad üles laulupeol osalevad nais-, mees- ja segakoorid. Järgmisel kontserdil, 19. juunil esineb segakoor K.O.O.R. Kava täiendatakse raamatukogu kodulehel.

Fuajeest alguse saav ja 8. korruse muusikasaalis eksponeeritav näitus „Laulu ja tantsuga läbi aegadeˮ tutvustab üldlaulu- ja tantsupidude kirevat ajalugu albumite, käsiraamatute, brošüüride, laulikute, orkestrinootide, tantsude kirjelduste ja jooniste ning heli- ja videosalvestiste kaudu. Näitus jääb avatuks 30. augustini.

Raamatukogu fuajees näeb Endel Grensmanni ja Rainar Kurbeli teostatud unikaalset 4,8 meetri laiust ja 1,5 meetri kõrgust fotot, mis tehti XXV üldlaulupeol 5. juulil 2009. Ligikaudu 10 protsendi eestlaste jäädvustamiseks konstrueeriti kaamerasüsteem, millega saavutati 1,79-gigapiksline resolutsioon ja 216-kraadine vaade, et pea kõik lauluväljakul olevad inimesed oleksid äratuntavad.

9. juunist tervitab raamatukogusse saabujaid Kadi Pajupuu kujundatud kõlapaelte väljapanek koostöös Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liiduga.

Väljapaneku kõrval fuajees ja muusikasaalis saab Rahvusraamatukogu digitaalarhiivist DIGAR vaadata aastail 1869–2009 peetud üldlaulupidude kõigi kooriliikide lauluvihikuid, plakateid nõukogude ajast tänapäevani, postkaarte esimese Eesti Vabariigi perioodist ning lugeda artikleid ja põhjalikumaid käsitlusi. Väljaspool raamatukoguvõrku on DIGARis kättesaadav autoriõiguse alt vaba materjal.

Üritused on pühendatud 4.–6. juulini toimuvale XXVI üldlaulu- ja XIX tantsupeole „Aja puudutus. Puudutuse aegˮ, mis märgib 145 aasta möödumist esimesest üldlaulupeost ja 80 aasta möödumist esimesest üleriigilisest võimlemis- ja tantsupeost.