15aastaseks saava Kuhjavere külaseltsi tegemisi teatakse kogu Eestis

Viljandi maakonna külade päev, mil Kuhjaveres avati bussiootepaviljon. Foto: Jaanus Siim
Viljandi maakonna külade päev, mil Kuhjaveres avati bussiootepaviljon. Foto: Jaanus Siim

Laupäeval peab viieteistkümnendat sünnipäevapidu mittetulundusühing Kuhjavere külaselts, mis mitmete sündmuste ja ettevõtmistega teinud samanimelise küla tuntuks kodukohaomavalitsuses Suure-Jaani vallas, Viljandimaal ja ka Eestis tervikuna.

Kuhjaverelased, nende sõbrad ja koostööpartnerid kogunevad külaseltsi viieteistkümnendat aastapäeva tähistama külamajja. Fotode ja filmildega  illustreeritud tagasivaate seltsi loomisest ja käekäigust teevad selle juhatuse liikmed Tire talu peremees ja perenaine Romeo Mukk, kes ühtlasi külavanem, Urve Mukk ning Aire Käo.  “Külaseltsi moodustamiseks andsid väärika panuse mitmed omakandi ja kaugemadki inimesed. Põhikirja koostamisel tegi põhilise töö toonane Eesti Krediidipanga Viljandi osakonna juhataja Tõnu Tamm, keda kutsume ka oma ristiisaks. Praegu on seltsis kakskümmendseitse kaasalööjat ja alates asutamisest on liikmete arv enam-vähem stabiilseks jäänud.  Hetkel on aga seltsis kakskümmend seitse kaasa lööjat. Ametlikku liikmestaatust just pole, sest tunneme end ennekõike sõpruskonnana, ” ütles Urve. “Meie seltskonda on jäänud mõnedki, kes Kuhjaverest Eestimaa teistesse paikadesse või välismaale elama asunud ” lisas Romeo.

Külaselts hoolitseb Kuhjavere nägusamaks, atraktiivsemaks ja turvalisemaks muutmise eest. Külakaart pandi üles selleks, et paigale esinduslikumat vaatepilti anda, kuid ka põhjusel, et kiirabibrigaad või päästemeeskond õige talu kiiresti üles leiaks. “Seltsi tegevuse algusaastail GPS-seadmeid ju veel laialdaselt ei tuntud, ” ütles Urve Mukk. “Kord viidi läbi õppus, kus panime põlema vana autovrakki ja vaatasime kui ruttu päästjad lähemast komandost kohale jõuavad,” täiendas teda Romeo Mukk.

Iseäranis meeldejäävad on Kuhjavere külaseltsile aastad 2000, mil valmis külamaja ja 2007, mil Kuhjavere Eesti Külade Maapäeval  Eesti Aasta Külaks kuulutati. Kogu Eestis teatakse Kuhjaveret ja sealset külaseltsi erinevatest paikadest harrastusnäitlejaid kokkutoova Külateatrite Festivali korraldajana. Tänavu augustis kümnendat korda toimuva kultuurisündmuse patrooniks on teatrikorüfee Kalju Komissarov, kes on aukülalisena oodatud ka külaseltsi sünnipäevapeole.

“Kõige kaugemad külalised on meile aga teadolevalt tulemas Hiiumaalt, ” ütles Urve Mukk, kelle sõnul on Kuhjavere küla tunnussuupisteks kodusküpsetatud leib kiluga, mis tähelepanuväärsel kohal ka peolaulal.

Jaan Lukas