Laupäeval on ülemaailmne punktkirjapäev

Punktkirjas raamatu lugemine4. jaanuaril, rahvusvahelise pimedate punktkirja looja Louis Braille 205. sünniaastapäeval, märgitakse ülemaailmset punktkirjapäeva.

Braille kiri ehk punktkiri koosneb reljeefsetest punktikombinatsioonidest, mida loetakse sõrmedega. Kombinatsioonide aluseks on nn kuuspunkt – ülevalt alla kolm ja vasakult paremale kaks punkti. Igat tähte ja kirjavahemärki tähistab kindel punktikombinatsioon.

Kindlasti on igaüks kohanud punktkirja ravimipakenditel. Selles kirjas on märgitud ravimi nimetus ja toimeaine kogus. Punktkirjas tähistusi võib leida liftinuppudelt, teleripultidelt ja isegi mõne riigi postmarkidelt. Pärnus kunagise Endla teatrihoone mälestusmärgil on iseseisvusmanifesti tekst ka punktkirjas.

Eesti kõige usinamad punktkirjakasutajad on kirja Tartu Emajõe Koolis või Tallinna Heleni Koolis selgeks õppinud pimedad lapsed. Kui koolid lõpetatud, siis punktkirja kasutamine ja punktkirjas raamatute lugemine paraku vähenevad – arvutite ekraanilugemistarkvara ja CD-dele loetud heliraamatud võimaldavad info kiirema ning ulatuslikuma kättesaamise. Braille kirjaoskusest on aga kasu märkmete tegemisel ja punktkirjakuvari abil arvuti kasutamisel. Täisealistel nägemispuudega inimestel on võimalik õppida seda kirja eripedagoogide juhendamisel Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskuses, Eesti Pimekurtide Tugiliidus ja Tartu Emajõe Koolis. Pimedate ühingud korraldavad võimalusel projektipõhiseid kursusi. Pimekurtide Tugiliidu eestvedamisel õpetati Braille noodikirja pimedate laste muusikaõpetajatele.

Eesti suurim punktkirjas raamatute valmistaja ja laenutaja on Tallinnas asuv Eesti Pimedate Raamatukogu. Laenutuses on üle 800 nimetuse punktkirjas raamatuid. Mullu valmistati punktkirjas põhiliselt lasteraamatuid, aga ka mitmeid romaane täiskasvanutele. Ilmus Mart Kivastiku näidendi “No näed ise!” käsikiri. Selle näidendi üks tegelane on pime üliõpilane. Trükiti ka teatrietenduste ja konverentside kavu. Pimedate Raamatukogu on aastaid trükkinud punktkirjas kalendreid. Kõigil Braille kirja kasutajatel on võimalik saada endale 2014. aasta kalender punktkirjas.

Punktkirja kirjutamise vahendeid – punktkirjatahvleid, krihvleid, punktkirjakirjutusmasinaid ja arvutite punktkirjakuvareid – müüb soodustingimustel tehniliste abivahenditena MTÜ Jumalalaegas abivahendikeskus Silmalaegas. Eelmise aasta lõpul saatis MTÜ Jumalalaegas oma klientidele tava- ja punktkirjas jõulusoovidega kaardid, millel on kujutatud Braille kirjas raamatut lugev poiss ja teda kuulav tüdruk. Sama pildiga oli ka “Minu margina” kolmes nominaalväärtuses tellitud postmark. Kaardi kujundas kunstnik Maie Reinomägi.

Pimedaid, vaegnägemisega või pimekurte inimesi ühendavate organisatsioonide katusorganisatsioon Maailma Pimedate Liit võttis 2000. aastal Melbourne’is toimunud täiskogul vastu Louis Braille sünnikuupäeva ülemaailmseks punktkirjapäevaks kinnitanud resolutsiooni. Esimest korda märgiti ülemaailmset punktkirjapäeva 2001. aasta 4. jaanuaril. Eestis tehti seda Eesti Pimedate Raamatukogu eestvõttel esmakordselt kolm aastat hiljem.