Alanud on registreerimine XV Eesti rahvamuusikatöötluste festivali “Moisekatsi Elohelü 2014” võistluskontserdile

800px-Mooste_mõisa_peahoone1
Mooste mõisa peahoone. Foto: Vikipeedia

Festivali peakorraldaja MTÜ Folgisellide Selts kutsub muusikuid Moostesse mõõtu võtma. 25.-26. aprillil 2014. aastal tähistab eesti rahvamuusikatöötluste festival oma 15. juubelit.

Juubeliaasta puhul tehakse sügav kummardus kõikidele kollektiividele, kes on selle 15 aasta jooksul võistlustulest läbi käinud ja festivalilt tuule tiibadesse saanud.

Traditsiooniliselt toimub festival Põlvamaal, Mooste mõisas ning eesmärgiks on väärtustada ja taaselustada Eesti traditsionaalset muusikat läbi kaasaegsete projektide selliselt, et säiliks side vana ja uue vahel.

Festivali võistluskontserdi kohustuslikuks looks on seekord valitud Räpina kihelkonnast pärit laul “Oppus neiodõlõ” (“Õpetus neidudele”). Laul esindab Räpina kandi mitmehäälsust, millest on suhteliselt vähe kirjapanekuid. Laulu viis on erandlik, seda ei leidu muudes üleskirjutustes ega salvestistel. Mitmehäälsus on esitatud koolmeister Jaan Poolakes’e noodi järgi ja on tõenäoliselt kohandatud uuema koorilaulutraditsiooniga. Seega oleks tegu justkui juba omaaegse rahvamuusikaseadega. Seda enam võimalusi aga avaneb siin kaasaegsele töötlejale.

Kõigil võistluskontserdil esitavate lugude interpretatsiooni aluseks on algriimiline regilaul, uuem riimiline rahvalaul, tantsulugu või pilliviis, mida tõlgendatakse läbi esinejate muusikalise mõttemaailma, pannes proovile esineja vokaal -ja instrumentaalvõimed, loomingulise fantaasia ja teatraalsuse.

Võistluskontserdil osalejaid hindab 5-liikmeline žürii, mille üheks liikmeks on 14 aastat olnud Ingrid Rüütel, kes on ka festivali patroon ning kes annab välja omanimelist auhinda. Festivali võistluskontserdi peapreemiaks on 1000 eurot.

Festivali juubeliprogramm hõlmab kontserte, mis pühendatud nii legendaarsele Valgjärve valla lõõtsamehele Karl Kikkale, kelle sünnist möödub 100 aastst kui ka varasematel festivalidel võitnud kollektiividele.

Võistluskontserdile saab registreerida kuni 10. jaanuarini 2014 aadressil: http://folkfest.weebly.com/

Festivali peakorraldaja on MTÜ Folgisellide Selts.