Tartus tunnustatakse homme Hiie Väge

hiie_vagiHomme, 23. novembril kell 13 toimub Tartus Riia 12 kaitseväe ühendatud õppeasutuste aulas Hiie Väe tunnustamise sündmus. Kuuendat korda kogunev Hiie Vägi on looduslike pühapaikade sõprade aasta tähtsündmus, mida korraldab Maavalla koda.

Sündmusel tutvustatakse hiljuti lõppenud hiite kuvavõistlust ja autasustatakse selle võitjaid. Antakse ülevaade aasta jooksul toimunud pühapaikadega seotud sündmustest ja arengutest. Tunnustatakse hiiesõbralikke ettevõtmisi ning kuulutatakse välja aasta hiie sõber.

Tervituseks võtavad sõna Riigikogu looduslike pühapaikade toetusrühma esindaja Juku-Kalle Raid, Eesti rahva muuseumi direktor Tõnis Lukas ning Soome omausuühenduse Taivannaula, Eesti rahvaluule arhiivi, Võro instituudi jt asutuste esindajad. Kõlab rahvamuusika. Müügil on järgmise aasta sirvikalender ning pühapaikade toetuseks annetatud paelad. Sündmust juhib kirjanik ja ajakirjanik Sulev Oll.

Tänavu jagatakse tunnustust neljale hiiesõbralikule ettevõtmisele:

1) Rein Maranit tunnustatakse tänavu kevadel esilinastunud dokumentaalfilmide “Hiite lummus” ja “Looduslikud pühapaigad Eestis” valmistamise eest. Eesti esimeste, üksnes pühapaikadele pühendatud filmide loomisega on Rein Maran aidanud oluliselt kaasa pühapaikadega seotud väärtuste ja murede tundmisele ja mõistmisele ühiskonnas.

2) Nabala keskkonnakaitse ühingu esindajat, EELK Jüri koguduse vaimulikku ning Saku vallavolikogu esimeest Tanel Otsa tunnustatakse Saku valla Tõdva küla Animäe kui oletatava pühapaiga tutvustamise ja kaitsmise eest. 2011. aastal saavutas kohalikke elanikke esindav Tanel Ots Animäge valdava metsafirmaga AS A&P Mets kokkuleppe, mille kohaselt omanik loobus seal
puid raiumast ning lubas kinkida pühapaiga kohalikule kogukonnale.

3) Jõgeva sordiaretuse instituudi direktorit Mati Koppelit ja talunik Urmas Jukkumit tunnustatakse Jõgeva valla Paduvere ohvrikivi hoidmise eest. Saanud teada, et muinsuskaitsealuse ohvrikivi ümber on algamas lageraie, teavitasid nad pühapaigast maaomanikku, metsafirmat ning muinsuskaitset. Ohvrikivi ümbrus raiuti kahjuks küll lagedaks, kuid halvim suudeti siiski
ära hoida.

4) Rae valla Patika küla ja Kiili valla Mõisaküla inimesi ühendavat Kodurahu seltsingut tunnustatakse Aaviku külas asuva Taaritammemäe hiie kaitsmise eest. 2008. aastal, kui hiiepaika ähvardas kinnisvaraarendus, osales seltsing piirkonda puudutava planeeringu ja keskkonnamõjude hindamise aruteludes ning palus abi ka Maavalla kojalt. Ühisel jõul ja nõul sai tookord hiiepaik päästetud. Praegu on hiie kohal taas tumedad pilved. Eelmisel kuul pani riik muinsuskaitsealuse hiie kinnistu enampakkumisele.

Tänavuse aasta hiie sõber on pärit Virumaalt ning leiab tunnustamist Eestis ainulaadse saavutuse eest. Aasta hiie sõber tehakse teatavaks laupäevase sündmuse lõpul.

Kõik huvilised on oodatud, sissepääs tasuta.