Põlvamaa noored rääkisid õigustest ja kohustustest

Polvamaa_noortekonverents_arutlusringid7. novembril toimunud Põlvamaa noortekonverentsil “TAHAN≠TOHIN≠PEAN” oli põhitähelepanu noorte õigustel ja kohustustel.

Lisaks ettekannetele, tosinale osaluskohvikule ja filmi vaatamisel tunnustati Põlva kultuuri- ja huvikeskuses toimunud konverentsil maakonna tublimaid noorsootöö valdkonna edendajaid. Aasta enim silmapaistnud noorsootöötajaks valiti Kai Laanemaa. Aasta koostööks valiti Kanepi õpilasmaleva koostöö Kanepi kalmistuvahiga ja aasta kõige noortesõbralikumaks omavalitsuseks osutus Laheda vald.

Konverentsipäeva avanud maavanem Ulla Preeden sõnas, et noortel on oluline püüelda oma soovide täitumise poole ning kõik see, mida tahetakse elus saada on iseenda teha, peaasi selle juures on teada oma õigusi ja kohustusi.

Järgnenud ettekanded õiguste ja kohustuste teemale keskendusidki. Õiguskantsleri kantselei laste õiguste osakonna juhataja Andres Aru rääkis inimõiguste kujunemisest, lasteõigustest ning sellest, et iga õiguse taga on peidus ka kohustus. Veebikonstaabel Andero Sepp rääkis internetikasutamise varjatud ohtudest. Pärast ettekandeid vaadati üheskoos konverentsi teemat kokkuvõtvat auhinnatud Taani filmi “Hoia minust kinni”.

Pärast lõunal moodustati kultuurikeskuse saali tosin osaluskohvikut. Teemade paljusus võimaldas igal ühel leida endale meelepärane. Valida sai järgnevate teemade vahel: noorte töötuse vähendamine, omaalgatuse ja poliitikasse kaasamise suurendamine kohalikus omavalitsuses, kooli vägivalla vastu võitlemine, ennetustöö narkootiliste ainete ning alkoholi ja tubakatoodete tarbimise vähendamiseks, interneti ohutus, Euroopa reisijaõigused, lasteombudsman, meedia ning rahvusvahelised noorteprojektid. Päev lõppes teemade kokkuvõtetega.