Laudaukse kääksutajad üllitasid pärimusmuusikaplaadi

Oktoobrikuus Eesti Pärimusmuusika keskuses toimunud Lõikuspeoks valmis ansamblil Laudaukse kääksutajad uus siidiplaat “KOKKU”. Tegu on ansambli kolmanda plaadiga. Eelmised olid “Ühtelaulmine” (2003), “Õhtu tuleb” (2007).

Laudaukse kääksutajad ütlevad ise oma kolmanda plaadi kohta järgmist: “Meie kolmandal plaadil on kokkusaamisi päris mitu. Siin kohtume meie vanade regilauludega ja mitmes laulus kohtuvad regilaulud uute viiside ja seadetega. Me ei karda lisada uusi viise vanadele regivärssidele kui meie meelest hakkab laul paremini mõne teise viisiga kõlama. Selle plaadi lood on pärit erinevatest Eesti nurkadest ja seotud meie päritoluga. Laulmine toob meid ikka ja jälle kokku. Meid on pikemat aega paelunud Karksi rikkalik pärimus ja sellele plaadile on jõudnud mitmed Karksi laulikutelt pärit laulud. Nüüdseks oleme leidnud Karksi kanti ka oma loomingulise pesa, vana talupaiga, Päikesemäe, mida püüame koos taastada. Sellest on saanud veel üks mineviku ja oleviku kokkusaamise koht. “

Ühe laulu eestlauljaks on plaadil ka poetess ja kirjanik Kristiina Ehin. Kristiinaga said Kääksutajad kokku Viljandi Pärimusmuusikafestivalil ühisel loitsudele ja luulele pühendatud öökontserdil, mis kandis pealkirja “Sajaga soovitud”. Nüüd on hääled ka plaadil kokku saanud.
 
Laudaukse kääksutajates laulavad Katrin Laidre, Evelyn Rosenberg, Maria Laatspera ja Kairi Leivo. Ansambel on tegutsenud aastast 1998.

Plaadi andis välja MTÜ Karud ja Kotkas, helikujunduse tegi Tanel Klesment, plaadi kujunduse autor on Kärt Einasto.
Plaat salvestati Hallistes, Kuremäe vanas tohtritalus.
 
Plaadi väljaandmist finantseeris MTÜ Karud ja Kotkas, lisaks toetasid Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupp.
Laudaukse kääksutajate uue plaadi “KOKKU” esitluskontsert toimub 21.novembril kl 19 Tallinnas, Kloostri Aidas.