Eestit külastab iiri jutuvestja Clare Murphy

Dublinist pärit jutuvestja Clare Muireann Murphy repertuaaris on müüte, legende, folkloori, valme, isiklikke lugusid ja omaloomingut. Foto: rahvakultuur.ee
Dublinist pärit jutuvestja Clare Muireann Murphy repertuaaris on müüte, legende, folkloori, valme, isiklikke lugusid ja omaloomingut. Foto: rahvakultuur.ee

Jutupühad on liikuv püha – kohe, kui siia maile juhtub tulema mõni hea jutuvestja laiast maailmast, on ka aeg jutupühadeks. Seekord on Jutupühade külaliseks iiri päritolu jutuvestja Clare Muireann Murphy, kes esineb 3. novembril kell 18 Tallinnas, Kloostri aidas toimuval jutuõhtul ja juhendab ka 4.-5. novembrini toimuvat õpituba Rahvakultuuri Keskuses.

Jutupühad on välja kasvanud Rahvakultuuri Keskuse juures tegutseva jutukooli tegevusest. Jutukool on üle kahekümne aasta aidanud hoida eesti jutuvestmistraditsiooni ja tutvustanud seda jõudumööda ka mujal maailmas: Šotimaal, Rootsis, Ungaris, Hispaanias, Itaalias, Belgias, Prantsusmaal ja mujal. Jutukooli eestvedaja Piret Pääri sõnul sündis Jutukool vajadusest tutvustada meie oma rahvapärimust. „Mitu põlvkonda on üles kasvanud koos klassikaliste muinasjuttudega, nagu „Tuhkatriinu”, „Okasroosike” ja teised. Tõdesin kurvalt, et jutustatav muinasjutupärimus tihti sellega piirdubki. Ajapikku laienes jutuaines muinasjuttudelt pere- ja kodukohapärimusele ning inimese isiklikele lugudele. Lugudele meie enda elust ja ümbritsevast,“ ütles Piret Päär.

Jutukooli tegevus hõlmab ka kirjastamist, koolituskursusi, seminare, loenguid, jutuõhtuid, -hommikuid ja –kontserte ning rahvusvahelisi jutuvestmise-teemalisi konverentse.

Dublinist pärit jutuvestja Clare Murphy repertuaaris on müüte, legende, folkloori, isiklikke lugusid ja omaloomingut. Clare’i esitus on väga dünaamiline, sest selleks, et oma lugudele elu sisse puhuda, kasutab ta nii oma häält kui ka keha. Lisaks Jutupühade Tallinna sündmustele toimuvad Kostiveres ja Jüris Piret Pääri jutuhommikud lastele. Jutupühad toimuvad 3.-6. novembrini.

Lähemalt Jutupühadest: http://www.rahvakultuur.ee/?s=2179
Lähemalt Clare Murphyst: http://www.rahvakultuur.ee/?s=2181

Allikas: Rahvakultuuri Keskus