Poole aastaga täitus enam kui pool piima tarnekvoodist

Käimasoleva piimakvoodi arvestusperioodi esimese poolaasta tulemustest selgub, et esimest korda on Eesti piimatootjad riigile eraldatud tarnekvooti ületanud, kasutades kuue kuuga ära üle poole kvoodist.

Ajavahemikuks 1. aprillist 2013 kuni 31. märtsini 2014 on Euroopa Komisjon Eestile määranud piima tootmiskvooti 692,9 tuhat tonni, sellest moodustab tarnekvoot 686,3 ja otseturustuskvoot 6,6 tuhat tonni. Kvoodiomanike poolt PRIAle esitatud aruannetest kuue kuu tootmise kohta selgub, et sel perioodil on tarnekvooti täidetud 51,41% ulatuses kogu aasta tarnekvoodist, otseturustuskvooti 30,91%.

“Osa riigile kinnitatud kvoodist on reservis ja tarnekvooti on reaalselt välja jagatud 673 394 120 kilogrammi. Kui arvestusel see kogus aluseks võtta, siis, on tootjatel tegelik tarnekvoodi täituvuse protsent esimese poole aasta kohta koguni 52,4%,” tõdes PRIA turukorralduse büroo peaspetsialist Urve Seedre.

Piimakvooti kui ELi turukorraldusmeedet ületootmise piiramiseks on Eestis tulnud rakendada alates 2004. aastast. Esmakordne on olukord, kus kvoot teatud perioodi jooksul täitub kiiremini kui ajaline etapp eeldab. Kui riik tervikuna ületab kogu aastast kvooti, rakendab Euroopa Komisjon ületaja suhtes trahve, mis puudutavad otseselt ka kvooti ületanud tootjaid.

PRIA kutsub piimatootjaid üles oma kvoodi täituvust tähelepanelikult jälgima ja vajadusel tootmismahtu muutma, et vältida kvoodi ületamist.

Tootjatel on 1. novembrist kuni 10. jaanuarini võimalik esitada PRIAle taotlus individuaalse kvoodi liigiti muutmiseks. See võib olla otstarbekas neile, kel on otseturustuskvooti varuks, kuid tarnekvooti juba napib. Lähiajal saadab PRIA kõigile kvoodiomanikele ka teatised nende individuaalse kvoodi täituvuse andmetega.

Urve Seedre sõnul võib loota, et märtsis lõppeva kvoodiaasta lõplikud tulemused ei kujune Eesti jaoks siiski ebameeldivateks, sest siinsetes oludes on sügistalvine piima tootmine suvisega võrreldes alati olnud väiksem. Kvoodiaastal 2012/2013 sai Eesti tarnekvoot täis 96,09%, kuue kuu täitmise protsent oli 48,77 ja teisel poolaastal 47,37%.