Lasila mõisakool sai uue klaveri

Homme saab piduliku lõpetuse agentuuri Corelli Music suvine menusündmus, heategevuslik kontserdisari „Eesti mõisad 2013″. 25.-28. juulini Kõltsu, Eivere, Räpina ja Lasila mõisates toimunud kontserdid pakkusid publikule ja metseenidele võimaluse toetada veebruaris 2013 asutatud Lasila mõisakooli klaverifondi. Reedel, 18. oktoobril kell 14 toimub Lasila Põhikooli saalis uue klaveri esitlus. Nii kiire eesmärgi täitumine on 15 aastat toimunud kontserdisarja “Eesti mõisad” ajaloos esmakordne.

Uus ja heakõlaline klaver mõisakooli saalis parandab oluliselt õpilaste hariduse kvaliteeti, aga pakub ka võimaluse ümbruskonna elanikele nautida tipptasemel kontserte mõisasaalis aastaringselt, aidates kaasa ajaloolise mõisa kujunemisele kohalikuks kultuurikeskuseks.

Pärast sarja lõppkontserdil 28. juulil Lasila mõisakooli pilgeni kuulajaid täis saalis sarja jooksul kogutud summa üleandmist pani klaveri muretsemisele jõulise lõpp-punkti Rakvere Vallavalitsus, kes leidis puuduva summa katmiseks toetajad, lisas omapoolse panuse ning mõni päev tagasi jõudiski tuliuus klaver mõisakooli saali. Homsel esitlusel annavad väikese heliproovi Rakvere muusikakooli õpilased ja pianist Lembit Orgse, kes osales ka mõisakontsertidel klavessiinimängijana.

Agentuuri Corelli Music kroonijuveel, kontserdisari „Eesti mõisad“ on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus ja arhitektuuripärlid on ühendatud mõisate kuldajastu kauni muusika ja Eesti tänaste kunstnike loominguga. Selles omapärases kontserdisarjas ühinevad arhitektuur, muusika, ajalugu, metseenlus, mõisaromantika ja kunstipärandi hoidmine, mis kõik seondub ka käesoleva kultuuripärandi aastaga. Sari on alates 1999. aasta suvest tutvustanud 63 mõisat üle Eesti ja toetanud igal aastal üht väikest mõisakooli, -hooldekodu või -lastekodu.

Sarja „Eesti mõisad“ peaesineja on algusest peale olnud barokkansambel Corelli Consort. Mõisate ballisaalides pakkusid juulis 2013 imekaunist barokkmuusikat kontratenor Ka Bo Chan ning barokkansambel Corelli Consort ajastu pillidel. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustas igas mõisas oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Järgmised agentuuri kontserdid toimuvad juba 20.-21. oktoobril Tartu Jaani ja Tallinna Kaarli kirikutes, kui Corelli Music avab uue hooaja säravate orkestrikontsertidega. Juubilarid Corelli ja Vivaldi”.

Esineb Corelli Barokkorkester ajastu pillidel koos Eesti parimate varajase muusika solistidega, kontserte juhatab dirigent Martin Sildos. Muusikud mängivad barokiaja pillidel ja endiste aegade vaimus, nii nagu Corelli ja Vivaldi šedöövrid võisid kõlada ka heliloojate eluajal Itaalia uhketes kirikutes. Kontsertidega tähistab Corelli Music 360 aasta möödumist agentuuri nimihelilooja Arcangelo Corelli (1653–1713) sünnist ja ühtlasi ka 300 aasta möödumist surmast ning tema kuulsa kaasmaalase Antonio Vivaldi (1678–1741) 335. sünniaastapäeva.

Allikas: Corelli Music