Liivimaa laulupeo kooride registreerimine on alanud

Janis Cimse

Rahvusvaheline Liivimaa Laulupidu on pühendatud Jānis Cimze 200. sünniaastapäevale ning toimub kaksiklinnas Valgas ja Valkas 2014. aasta 31. mail. Laulupeol osalevad koorid nii Eestist kui Lätist.

Hetkel on nõusoleku osalemiseks andnud juba Valga ja Valka ning Valgamaa ja Vidzeme piirkonna kollektiivid. Sündmusele annavad professionaalset kaalu Eesti Kontsert ja Läti Kontsert – esinema on tulemas RAM ja Eesti Kaitseväe Orkester Peeter Saani dirigeerimisel ning saksofonide kvartett Riiast, laulavad Riia Toomkiriku ja Jāzepa Mediņa nimelise muusikakooli poistekoorid.

Eesti-Läti ühendkooride esituses tuleb eesti keeles ettekandele G. Ernesaksa “Mu isamaa on minu arm”. Laulupeo finaaliks on kavandatud suurejooneline muusikaline üllatus, samas kasutatakse ära ja võimendatakse ümbritseva looduse võlud.

Valga Linnavalitsus ja Valka Kihelkonnaduuma ootavad laulukoore esinema suurele rahvusvahelisele Liivimaa Laulupeole kogu Eesti- ja Lätimaalt. Küllakutse saavad ka Valga ja Valka sõpruslinnade koorid.

Cimze seminar (Liivimaa kihelkonnakooliõpetajate ja köstrite seminar) töötas aastatel 1849-1890 Valgas, kust kasvasid välja tuntud Eesti kultuuri- ja haridustegelased s.h Carl Robet Jakobson, Ado Grenzstein, Hans Einer, Aleksander Kunileid, Joosep Kapp, Aleksander Läte jt

19. sajandi keskpaiku asutasid Jānis Cimze kasvandikud – nii lätlased kui ka eestlased – aktiivselt laulukoore ja seltse, mis lõi eeldused esimese Eesti üldlaulupeo korraldamiseks, mis toimus 1869. aastal.

Linnapea Kalev Härki sõnul on Jānis Cimze näol meil, eestimaalastel, Läti rahvaga ühine suurkuju, kelle haridus- ja kultuuriline pärand on mõjutanud nii Eesti kui Läti ajalugu. “Liivimaa Laulupidu ongi pühendatud Jānis Cimze sünniaastapäevale ja tema panuse tähtsustamisele ning jätkamaks Eesti-Läti koorilaulu traditsiooni järjepidevust. Kaksiklinn Valga-Valka kutsuvad kõiki osa saama meie ühisest Liivimaa Laulupeost”.

Laulukooridel, kes soovivad kaasa lüüa, palutakse ühendust võtta e-posti aadressil: valgalv@valgalv.ee või Sirje Päss’a telefonil 5646 7946 kuni 20. detsembrini 2013.