Tänavuse Kangro kirjanduspreemia saab Ulis Guth

Foto: spordiinfo.ee

Kangro kirjanduspreemia saab tänavu varem peamiselt spordiajakirjanikuna leiba teeninud Ulis Guth oma müstilis-filosoofilise romaani “Ärapööratud” eest, mis muuhulgas räägib ka autori lapsepõlvest nõukogudeaegses Võrus.

Valikuvõimalus, kelle seast laureaati valida, osutus tänavu suureks. Pika nimekirja seast otsustati koduloolistele ja memuaarraamatutele eelistada ilukirjanduslikku teost.

Žürii leidis, et Ulis Guthi “Ärapööratud” on isikupärase ja omamoodi veidra lähenemisega ning žüriile läksid hinge nõukogudeaegsed pildikesed Võru elust-olust. Peale Võru piltide on mitmekihilisse raamatusse põimitud kurikuulus Tallinnas sündinud natsijuht ja -ideoloog Alfred Rosenberg, natsipoliitik Hinrich Lohse, mõned aastad tagasi lahkunud USA rokkmuusik Ronnie James Dio jt. Raamatu peategelaseks on Nõukogude sõjaväes haavatud “enda arust tähtis ja ennasthävitav” Isand, raamatu autori prototüüp.

Kangro preemia žürii liige Janika Kronberg ütles, et temas tekitas selle raamatu puhul hämmastust geniaalsuspuhang.

Ulis Guth (48) on sündinud, üles kasvanud ja kui Nõukogude armee aastaid mitte arvestada, siis ka elanud kogu oma elu Võrus. “Ärapööratud” on varem ajakirjanikuna töötanud Guthi teine raamat. Esimese raamatu “Pärlid sigadele” pani autor kokku oma ajakirjanduses ilmunud artiklitest. 

Kangro preemia žüriisse kuulusid tänavu peale Janika Kronbergi ka Võru maavalitsuse esindaja Kersti Kattai, Võrumaa keskraamatukogu direktor Inga Kuljus, Võrumaa muuseumi teadur Arthur Ruusmaa, ajakirjanik Elina Allas, Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi emakeele- ja kirjanduse õpetaja Merle Sulg ja seeniorajakirjanik Liina Valper.

Võru maavalitsus annab kirjaniku ja kirjandusteadlase Bernard Kangro nimelist preemiat välja alates 1990. aastast eesmärgiga teadvustada ja väärtustada Võrumaaga seotud kirjanike loomingut või Võrumaa-ainelisi teoseid. Esimeseks laureaadiks valiti Bernard Kangro ise, kelle sünnist möödub just täna, 18. septembril 103 aastat.

Kangro preemia antakse Ulis Guthile üle sel kuul Võrus. Preemiaga kaasneb 285 eurot.