Demokraatiapäev koolides: kas erakonnad pakuvad valijatele seda, mida nad ootavad?

“Ühiskonna üldine hüve on kompromiss kõikide erinevate osapoolte vahel,” ütles Juhan Kivirähk eile demokraatiapäeva raames toimunud loengus. Eile algas demokraatiapäevale pühendatud loengute ning väitluste sari.

Tallinna 32. kooli külastas eile, 16.septembril Juhan Kivirähk, kes rääkis õpilastele sellest, kuidas toimib ning kuidas peaks toimima Eesti demokraatia. Kivirähki hinnangul ei paku erakonnad valijatele seda, mida valija neilt ootab. Valimislubadused on vormid pigem erakondade enda soovide järgi, selle asemel et olla kooskõlas ühiskonna reaalsete vajadustega. “Erakonnad on muutunud asjaks iseeneses. Nad on ellu kutsutud ühiskonna huvide nimel, aga nende prioriteediks on enda huvid,” ütles Kivirähk.

Kiviõli Vene koolis käis noortega suhtlemas Stanislav Romanjuk, kes jagas seisukohta, et demokraatlikus ühiskonnas peab oma valikuid hoolikalt läbi mõtlema: “Ainult meie ise saame otsustada, millises ühiskonnas me elame homme ning kuidas me mõjutame otsustajaid.” Rääkides demokraatliku ühiskonna võimalustest, ütles ta väitluses, et kogemuse ning unikaalsete ideede saamiseks peaks aeg-ajalt ka välismaa inimestega suhtlema ning nende tarkusi omaks võtma. 

Teisipäev saab demokraatiapäevale pühendatud nädalal olema tihe ning põnev. Näiteks toimub Tallinna ühisgümnaasiumis väitlus Eerik-Niiles Krossi ning Enn Metsari (Eesti Väitlusseltsist) vahel. Tallinna Kuristiku gümnaasiumis räägib välispoliitikast Sven Mikser. Tallinna Inglise kolledžis kõneleb Ainar Ruussaar, Tallinna Tehnika gümnaasiumis Linnar Viik. Tallinna Pae gümnaasiumis Vadim Belobrovtsev. Samuti leiavad loengud aset Tartus, Pärnus, Narvas ning Kuressaares. Lisaks sellele toimuvad väitlused Viljandi Ühendatud kutsehariduskeskuses, Viljandi gümnaasiumis ning Tartu kutsehariduskeskuses.

ÜRO poolt 2007. aastal rahvusvaheliseks tähtpäevaks kuulutatud demokraatiapäeva tähistatakse Eestis tänavu kolmandat aastat. Sel aastal viiakse demokraatiapäevale pühendatud nädala (15. kuni 22. september) jooksul enam kui 10 000 nooreni loengud, väitlused, konverentsid ning videod, et ärgitada neid mõtlema ohtudele demokraatias. Oma kogemusi jagavad noortega tuntud ühiskonnaelutegelased nagu Juhan Kivirähk, Linnar Viik, Jaak Valge, Andes Arrak ning paljud teised. Demokraatiapäeva korraldab Eesti Väitlusselts koostöös partnerorganisatsioonidega ENL, TEN ning Avatud Vabariik. Üritust toetab Avatud Eesti Fond. Pikemalt saab nädala kohta lugeda kodulehelt www.demokraatia.ee või facebooki lehelt www.facebook.com/demokraatia2013.