Ivi Eenmaa vormis raamatuks mälestused oma elutööst

Ivi Eenmaa esitleb esmaspäeval, 9. septembril kell 16.30 Rahvusraamatukogu suures konverentsisaalis oma raamatut “Elu paralleelmaailmades. Meenutusi Eesti Rahvusraamatukogu saamisloost 1982-1997”, mis jutustab tema elutööst.

Eesti Rahvusraamatukogu hoone pidulikust avamisest Tallinnas Tõnismägi 2 möödub 11. septembril täpselt 20 aastat. Tänavu 2. juunil täitus Ivi Eenmaal 70 eluaastat. Nende sündmuste tähistamiseks ilmus Ivi Eenmaa, Eesti Rahvusraamatukogu peadirektori aastatel 1984-1998, sulest raamat “Elu paralleelmaailmades. Meenutusi Eesti Rahvusraamatukogu saamisloost 1982-1997”. Raamatu müügitulu suunatakse Ivi Eenmaa ja Rahvusraamatukogu koostöös loodud sihtkapitali, mis hakkab toetama Rahvusraamatukogu töötajate erialast enesetäiendamist. Raamatuesitlus on ühtlasi ka Ivi Eenmaa sihtkapitali avaürituseks.

“Elu paralleelmaailmades” on emotsionaalne jutustus, mis viib lugeja tagasi sündmustesse lähiminevikus, mil ühised eesmärgid liitsid eesti rahva. Rahvusraamatukogu uue hoone ehitamine kujunes iseseisvumise üheks sümboliks ja põimus tihedalt pöördeliste ajaloosündmustega kogu riigi elus.

Ivi Eenmaa kirjutab: “Jah, nurgakivi pandi Fr. R. Kreutzwaldi nim ENSV Riikliku Raamatukogu ehitamiseks, kuid 1993. aasta sügisel avas külastajatele uksed hoopiski Eesti Rahvusraamatukogu. Saatuse tahtel või kiuste tuli raamatukogu peaaegu samasse paika, kuhu juba enne Teist maailmasõda oli kavandatud riigiraamatukogu uus hoone. Tollal oli juba vormistatud maa ost Tallinna linnalt, ja siis lõppes kõik.

Kõik hilisem oli üks suur võitlus ja ootus oma kodu saamiseks… Just seetõttu ei saa need meenutused olema pelgalt kroonika uue hoone ehitamisest, vaid ka sellest, kuidas me maja ehitamisega õppisime, arenesime ja muutusime ise. Ja kuigi ehituse lõpp oli eriti raske, sest ümberringi oli selleks ajaks kõik muutunud – riigikord, piirid, raha -, oli raamatukogu sees emotsionaalselt oluliselt lihtsam. Selleks ajaks oli lubatud kõik, mis varem oli keelatud.”

Isikupärases stiilis raamat räägib ka uste avanemisest laia maailma, sõprade ja strateegiliste partnerite leidmisest nii Eestis kui ka välismaal, riskidest ja telgitagustest seikadest. Sel ajal vabastati okupatsiooniajal erihoidu suletud trükised ja koju jõudis välismaal ilmunud eesti raamat – need on olulised pöördepunktid meie raamatuloos. Tutvustatakse ka Rahvusraamatukogusse soetatud Eesti kunstnike teoseid. Raamatu viimases peatükis, süvendi loos, saab aimu raamatukogu asukoha erilisusest. Raamat on illustreeritud rohke fotomaterjaliga aastatest 1982-1997.

Raamatu toimetas Sirje Nilbe, kujundas Eve Pärnaste, kirjastas Eesti Rahvusraamatukogu. Ivi Eenmaa raamat “Elu paralleelmaailmades. Meenutusi Eesti Rahvusraamatukogu saamisloost 1982-1997” on müügil raamatupoodides ja seda saab osta ka Rahvusraamatukogu veebipoe kaudu.