Tartu hansapäevad kutsuvad üles linna nuusutama

Hansalaat 2012. Foto: Ardo Säks.

Sel nädalavahetusel, 19.-21. juulil toimuvad 18. Tartu hansapäevad pööravad tähelepanu lõhnadele ning kutsuvad inimesi üles neid märkama, avatud lõhnameelega ringi käima ja ümbritsevaid aroome teadvustama.

Hansapäevade kava sisaldab mitmeid lõhnateemalisi õpitube ja mänge, aga mõistagi levib köögiakendest, hoovidest ja ventilatsioonitorudest kõikvõimalike toitude-jookide lõhnu.

Lõhnavate Tartu hansapäevade projektijuht Ants Johanson ütleb, et kuigi lõhnad me ümber on alati kaasaegsed, siin-ja-praegu nähtus, on see aisting üks kõige kiiremaid ajalüliteid, tuues meile kõige tugevamalt meelde kunagisi, juba unustatud tundeid, mälestusi ja inimesi. „Tartu hansapäevadel püüame tuua külastajateni ka seda, kuidas võis linn lõhnata sadu aastaid tagasi,” kirjeldab Johanson.

Seekordsetel hansapäevadel on võimalik külastada Jaanilinna, Teaduslinna, Kunstilinna, Lastelinna, Raualinna ning Keskaeda. 

Jaanilinn avab uksed Antoniuse õuel ja Jaani kiriku kõrval Rüütli tänaval. Antoniuse õuele kogunevad erinevad lõhnad eelkõige toitude osas – leib, sõir, pannkoogid, erinevad ravimteed ja palju muid lõhna- ja maitsemeeli puudutavad aroomid.

Sajanditetagust miljööd pakub Keskaed Uppsala Maja hoovil Jaani tänaval. Oma padade-pannide ja vaatide-kannudega toimetab seal Pullese Jaanus, kes pakub värskest kraamist vanu toite ja maitsvat joogipoolist. Külalislahke pererahvas on Keskaias valmis rääkima, mida, miks ja millal meie linnas varemgi kõhuvarjuks pakutud on.

Teaduslinn asub Toomemäel ning seal askeldab kahel päeval ka kuulus Hull Teadlane. Tähetorni juures leiavad aset rohkem või vähem füüsikaga seotud tegevused ning toomkiriku juures tegutsevad ülejäänud teadusvaldkonnad ja mitmed muuseumid.

Sel aastal on ka Kunstilinn ja Lastelinn Toomele kolinud. Kunstilinna leiab ajaloolise piiskopilinnuse koha pealt, otse püssirohukeldri võlvide pealt. Lastelinn seab end sisse end kohvik Rotundi ümbrusesse.

Tasku keskuse kõrval asuvas Raualinnas on rohkesti uut ja vana rauda. Aukülaliseks on seal 1936. aastal Inglismaal ehitatud ja Tõnu Ojamaa poolt restaureeritud töökorras aurumasin. Seda koloniaalmaadele mõeldud aurumasina mudelit on suudetud töökorda taastada vaid kaks tükki: üks Itaalias ja teine Eestis. Raualinnas asutakse umbes kella 10st aurumasinat kütma ning keskpäeval laseb see juba vilet!

Tartu hansapäevad seob üheks tervikuks kokku traditsiooniline hansalaat, mis toimub Raekoja platsil, Küüni tänaval, Uueturu pargis, Rüütli tänaval ja Jaanilinnas. Täpsema info Tartu hansapäevade kohta leiab siit.

Tartu hansapäevi korraldab Tartu Muusikafestival Tartu linna, A Le Coqi, Premia, Kuku raadio, Postimehe ja paljude teiste toetusel.