Turvalisuse tagajad ja abilised liikluses peavad juubelit

Eeloleval laupäeval, 22. juunil toimub maanteemuuseumis traditsiooniline liiklusteemaline kogupereüritus.

Sel aastal peavad sünnipäeva liikluses olevad tähtsad tegelased: sebra, turvavöö, rattakumm, liiklusmärgid, mootorrattakiiver. Päeva fookus on suunatud laste seas ohutu liiklemise võimaluste tutvustamisele.

Sel korral on tähelepanu all liikluse juubilarid, kes kõik on olulised ja vajalikud liiklus-ohutuse tagamiseks. “Nii näiteks on valgete kriipsudega rada ohutuks tee ületamiseks kasutusel juba 75 aastat ja esimesed turvavööd toodeti Norma poolt 40 aastat tagasi,” rääkis tähtsatest sünnipäevalastest muuseumi liikluskasvatuse pedagoog Triinu Õispuu. Lisaks eelnimetatule väärivad märkimist ka mootorrattakiivri 50., liiklusmärkide 85. ja rattakummi 125. sünnipäevad.

Liiklusteemalisele perepäevale on kutsutud teadmisi jagama ka Tartu Ahhaa teaduskeskuse liiklusteater “Ahhaa, ettevaatust auto”. “Hoogne etendus räägib, kuidas on seotud teadus ja liiklusohutus. Kindlasti saavad palju kasulikke teadmisi nii jalakäija, jalgrattur kui ka autojuht, ning kõike seda muidugi Ahhaa teadusteatrile omases ootamatus ja humoorikas vormis,” selgitas Õispuu liiklusteatri olemust.

Kuna liiklusteemalisi sünnipäevalapsi on palju, siis toimuvad perepäeva tegevused erinevates töötubades, kus on võimalik end proovile panna nii teoreetiliselt kui ka kätt harjutades. 

Kohal on Jana ja Toivo Õnneleid OÜ-st RaiToi Koolitus. Nemad toimetavad motokiivri töötoas. Perepäeval osalejad saavad kasutada mootorrattale sarnast simulaatorit “Honda Riding Trainer”, kus saab tunda end peaaegu tõelise tsiklijuhina. Asja juurde käivad ka katsetused motokiivri kasulikkusest. Saab näha katseid arbuusi ja kiivri abil ning ristsõnade lahendamisel ajusid ragistada.

Päeva muudavad tegusamaks Maanteeameti Lõuna regiooni liiklusohutuse ja liikluskasvatuse spetsialistid Kai Kuuspalu, Reesi Efert ja Kerli Leiman. Töötoa märksõnad on lapse turvatool autos; jalgrattakiivri õige pähepanek; vigursõit väikestele; paigalseis rattaga suurematele; katsed alkoprillidega päris suurtele; liiklusteadmiste loterii.

Politsei- ja Piirivalveameti Lõuna prefektuurist on kohal Tiina Kiik ja Riina Rinne, kelle sõbraliku käe all saab kinnistada teadmise, miks siis turvavöö kasutamine on ikkagi vajalik ning seda, et turvavöö võib päästa elu.

Avatud on ka kunstitoad nii väikestele kui suurtele. Mida seal tegema hakatakse, jääb üllatuseks, kuid see on seotud ilmtingimata liikluse ning ohutusega.

Liiklusteemaline perepäev algab kell 12 ja kestab kella 15ni. Osalema oodatakse kõiki liiklejaid – alates kõige pisematest kuni vanavanemateni. Õigele sünnipäevale kohasena lõppeb pidu ühise tordisöömisega.

Põlvamaal Varbusel asuv Eesti Maanteemuuseum on Eesti maanteede ajalugu kajastava materjali kogumise, uurimise ning üldsusele vahendamise keskus nii teaduslikel, hariduslikel kui ka meelelahutuslikel eesmärkidel. Maanteemuuseumi asutaja on Eesti Maanteeamet. Eesti ainsa terviklikult säilinud postijaama ümber rajatud muuseumikompleksis tutvustatakse interaktiivsete väljapanekute kaudu teede ja liikumisviiside arengut muinasajast kuni tänapäevani. Muuseumi originaalne ja innovatiivne vabaõhu-näitusekeskkond kannab nime Teeaeg.