Võrokeste lipp tantsib reedel Mooste folgile

Festivali kunstiline juht Ülle Podekrat. Foto: Rahvakultuuri Keskus
Festivali kunstiline juht Ülle Podekrat. Foto: Rahvakultuuri Keskus
Reedel, 26.aprillil kell 17.30 alustab oma teekonda Põlva kesklinnast Moostesse võrokeste lipp.

Koos TeateTantsu tantsijatega liigub lipp 15 kilomeetrit tantsu ja muusika saatel, jõudes kell 20 Mooste Viinavabriku õuele, kus toimub XIV eesti rahvamuusikatöötluste festivali Moisekatsi Elohelü avamine.

Põlva Tantsib tantsupäeva raames tantsib end reedel Moostesse üle 200 tantsija ning koos Mooste Rahvamuusikakooli muusikutega pannakse keerlema ka selle kevade esimene Kägara.

117 Uma Pido koorilauljat ja 58 konnakoorilauljat koos festivali külalistega annavad Mooste järve ääres kontserdi loojuvale päikesele.

Põlvamaa pärandiaasta tulehoidja Tiiu Ojasaare ja piduliste rongkäigu saatel jõuab võrokeste lipp peale päikeseloojangut Mooste Folgikotta, jäädes sinna aukohale kuni festivali lõpuni. Festivali laupäevane programm kulmineerub kell 18 võistluskontserdiga, kus 18 kollektiivi 107 muusikuga asuvad omavahel mõõtu võtma rahvamuusika töötlemises.

Kes võidab festivali peapreemia 1000 eurot, selgub keskkööks, kui festivali zürii kooseisus Ingrid Rüütli (festivali patroon), Tauno Aintsi (žürii esimees), Sven Grünbergi, Ando Kivibergi ja Ruth Alakülaga on teinud oma otsused.

Festivali kohustulikuks looks on tänavu Põlva kihekonnast Adiste külast pärit 1931. aastal Eva Plakso poolt lauldud laul „Õtak tulõ“.

Žürii esimees, helilooja Tauno Aints on oma tervituses festivali külalistele öelnud: “Väärtustades traditsioone, kaasates erinevaid põlvkondi, hinnates uuenduslikkust ja sallides eri tõekspidamisi, loob see festival just sellise õhustiku, milles iga muusik saab puudutada kuulajat kõige paremal ja siiramal viisil.”

Seda kõike saab kogeda 26.-27. aprillil Põlvamaal Mooste mõisas XIV eesti rahvamuusikatöötluste festivalil.

Allikas: MTÜ FOLGISELLIDE SELTS, http://folkfest.weebly.com/