Talvise linnuvaatluse tulemused on kokku võetud

26. ja 27. jaanuaril Eesti Ornitoloogiaühingu korraldatud talvine aialinnuvaatlus 2013 pakkus toredaid üllatusi nii osalejate kui lindude poolt. Vaatlejate ja vaatluskohtade hulk on neljandat aastat toimunud vaatlusel võrreldes 2010. aastaga enam kui kahekordistunud, mullusega võrreldes kasvas osavõtt neljandiku võrra. Ka linde nähti vaatluskohtades mullusest märkimisväärselt rohkem, samuti tõusis liigiline mitmekesisus. Oma vaatlused edastas 2501 linnusõpra 1817 paigast üle Eesti, kokku vaadeldi 65 266 lindu 61 liigist.

Lindude keskmine arv ühes vaatluskohas (36) oli mulluste tulemustega võrreldes umbes kaheksandiku võrra suurem, tüüpilisim lindude arv vaatluskohas (15) aga neljandiku võrra kõrgem. Selliste muutuste üheks põhjuseks on kindlasti lindude jaoks küllalt soodus suuremate külmadeta ja alla keskmise lumekattega talv. Ilmselt mõjutas tulemusi ka vaatluspäevadel valitsenud ilm, mis oli kohati küll tuuline, kuid üldiselt parem kui mõnel eelmisel aialinnuvaatlusel.

Kõige arvukam liik oli neljandat aastat järjest rasvatihane, kes esines üle 96% vaatluskohtadest ning moodustas umbes veerandi lindude koguarvust. Teise koha saavutas taas rohevint, kolmas oli põldvarblane. Enamike liikide puhul ei toimunud arvukuses ja kohtamissageduses olulisi muutusi, suurimad tõusjad olid invasioonilinnud pasknäär ja suur-kirjurähn. Liigiline mitmekesisus tõusis mullusega võrreldes lausa seitsme liigi võrra, seda peamiselt harvaesinevate liikide tõttu. Nii nähti vaatluskohtades 12 tamme-kirjurähni, kaheksat hallõgijat, nelja roherähni, kahte vesipappi, ühte käblikut ja tänavusele talvele iseloomulikult ka ühte männileevikest. Röövlindudest külastas vaatluskohti peale tavapärase raudkulli (49 is), kanakulli (13 is) ja hiireviu (6 is) üheksas kohas ka värbkakk ning ühes kohas vaadeldi händkakku ja merikotkast.

Vaatluskohti oli tänavu 207 omavalitsusest, mis on12 võrra rohkem kui mullu. Enim vaatluskohti oli ootuspäraselt Tallinnas, järgnesid Tartu linn, Viimsi vald, Harku vald, Pärnu linn ja Rae vald. Lindude üldarvult kuulus esikoht samuti Tallinnale, järgesid Tartu linn ja Pärnu linn.

Tänavuse aialinnuvaatluse teemaküsitluseks oli aasta linnu nurmkana esinemine ja arvukuse muutused. Käesoleva talve jooksul kohtas oma vaatluskohas nurmkana pea 10% vastanutest. Keskmine salga suurus oli kaheksa isendit, suurimatesse nähtud seltsingutesse kuulus pea 30 lindu. Üle 50% vastanutest arvas, et nurmkana arvukus on tugevalt langenud, ligi 30% hindas langust mõõdukaks, arvukuse tõusu on märganud vaid 4% osalejatest.

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid ning ajakirjanikke, kes aitasid üritusest teavitada. Erilist äramärkimist väärivad Haljala Gümnaasium ja Palade Loodushariduskeskus, kus osalesid paljud õpilased.

Põhjalikuma kokkuvõttega saab tutvuda aadressil www.eoy.ee/talv. Järgmine talvine aialinnuvaatlus toimub 25.-26. jaanuaril 2014.

Talvist aialinnuvaatlust toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.