Võru linna aasta tegu on Võrumaa Toidukeskuse rajamine

EV 95 kontsert-aktus_Foto Jüri Kuusk
Võru linna tunnustuse saajad. Foto: Jüri Kuusk

Võru linnavalitsuse poolt väljakuulutatud konkursil “Võro liina tego 2012” hääletati lõppenud aasta suurimaks teoks Võrumaa Toidukeskuse rajamine.

Reedel, 22. veebruaril kultuurimajas Kannel aset leidnud Võru linnavolikogu esimehe ja linnapea Eesti
Vabariigi 95. aastapäeva kontsert-aktusel kuulutati välja Võru linnas eelmisel aastal enim silmapaistnud tegu – “Võro liina tego 2012”. Linlaste seas Võru Linna Lehe ja linnavalitsuse veebilehe vahendusel läbiviidud küsitlus näitas, et hääletanutele meeldis enim VõrumaaToidukeskuse rajamine.

Võrumaa Toidukeskus avas oma uksed 2012. aasta novembrikuus. Uhiuues poes Võru kesklinnas Katariina alleel on südameasjaks võetud põhimõte, et võrulane peab oma toidu kätte saama otse tootjalt ja võimalikult värskena. Võrumaa Toidukeskuse maja teisel korrusel paikneb avar söögisaal, mida kaunistab Navitrolla seinamaal. Kaks väiksemat saali on mõeldud konverentside ja pidude korraldamiseks. Mõnusasti saab aega veeta hubases kohvikus, mille terrassilt avaneb vaade Katariina alleele. Huvitava arhitektuurilise lahendusega Võrumaa Toidukeskuse maja on pälvinud tähelepanu üle-eestilisel konkursil “Aasta puitehitis”. 

Kontsert-aktusel tunnustati ka silmapaistnud inimesi ja ettevõtteid.

Aasta kultuuri- ja haridusasutus – EELK Võru Katariina Kogudus. Võru luterlik evangeelne kogudus, kirik ja linn on läbi ajaloo olnud kaasaegsed. Alates 1793. a on läbi sajandite igal pühapäeval ja suurtel kirikupühadel kostnud üle linna kirikukellade hääl. Püha Katariina kiriku valmimisest möödub tänavu 220 aastat.
Aasta tervishoiu- ja sotsiaaltöötaja – Võrus perearstina töötav Margit Kõivomägi on tugev isiksus, kes teeb oma tööd südamega patsientide nimel, võitleb nende eest. Oma perearstikeskuses on ta loonud väga koostöövõimelise ja inimliku soojusega töötava meeskonna. Margit osaleb ka Võru linna tervisenõukogu töös.
Aasta kultuuritegelane – Kõrgelt hinnatud Võru dirigent ja muusikapedagoog Heino Pehk on paralleelselt
pilliõpetaja ametit pidades töötanud koorijuhina aastast 1965, olles tänaseni Võru meeskoori peadirigent. Heino Pehki juhatatud kooridel on siiani tähtis osa kultuurilise keskkonna loomisel Võru linnas.
Aasta sporditegelane – Staažikas rallimees ja autospordi austaja Andu Värton, kes on Võru spordielu
rikastanud autorallide korraldamisega. Lisaks mootorspordile tegeleb Andu aktiivselt ka teiste spordialadega, suviti pikamaajooks ning talvitisuusasport.
Aasta mittetulundusühing – MTÜ Võru Noortekeskus, kes tegutseb Võru linna ja valla noorte arendava
vaba aja sisustamise nimel alates 2003. aastast. Väikestesse hubastesse ruumidesse mahub aastaringselt põnevaid ja mitmekesiseid ettevõtmisi. Võru Noortekeskus koordineerib noorte töövahetuse projekti Euroopa Vabatahtlik Teenistus.
Aasta uus tulija – Danpower GmbH, mis kuulub Saksamaa suurimate piirkondlike soojusettevõtete hulka.
Lisaks jätkuvale suurenemisele Saksamaal laienes ettevõte eelmisel aastal ka välismaale, kui osteti Võru linna soojaettevõte aktsiaselts Võru Soojus. Augustikuus sõlmitud tehingu läbi on Võru linn saanud endale pikaajalise ja usaldusväärse partneri.
Aasta ettevõte – Ettevõttes Nauta MV valmistatakse alumiiniumkerega kaatreid. Rootsi spetsialistid ja
kasutajad on öelnud, et Võrus tehtud paadid on maailma parimad. Märkimisväärne, et kogu tootearendus on tehtud ettevõtte töötajate poolt.
Aasta ettevõtja – Piret Pilberg, kelle kireks on linaste riiete kavandamine ja valmistamine. On imetlusväärne,
kuidas Piret nii spetsiifilise valdkonnas oma disainertööga hakkama saab ja ettevõtjana läbi lööb. Piret Pilbergi Linasedriided on kaubamärk, mis garanteerib kvaliteedi.
Aasta noor – Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi 12. klassi õpilane Mariann Nirk, kes laulab neljas kooris, mängib
viiulit, kontrabassi, klaverit ja kitarri, mida ta ka noortematele õpetab. Juba kolm aastat võtab Mariann tõsiselt oma ülesandeid Võru folkloorifestivali toimkonnas, ta oli kõigest 15-aastane, kui alustas festivali noortelava programmi korraldamist.
Aasta toetaja – Keskkonnainvesteeringute Keskuse maakondliku büroo projektispetsialist Reet Utsu on olnud oma avatud olemise, asjatundlikkuse, abivalmiduse ja ka nõudlikkusega linnavalitsuse heaks nõuandjaks. Temaga koostöös on alati leitud parimad võimalused Võru keskkonnaprobleemide ennetamiseks ja lahendamiseks.
Aasta tegija – Võru juurtega arhitekt Karmo Tõra, kes on oma loominguga rikastanud kodulinna välisilmet. Karmo Tõra poolt projekteeritud Võrumaa Toidukeskuse hoone pälvis Aasta puitehitise konkursil auhinna nii liimpuidu kui ka ristkiht-liimpuidu parima kasutuse eest.

Üritusel anti üle ka linnapea vapimärgid ning tänati pikaajalise koostöö eest Võru linna teenetemärgi omanikku Jörg Spechti, kes on 20 aasta jooksul edendanud Võru linna ja Saksamaal asuva Võru sõpruslinna Bad Segebergi vahelisi suhteid.