Tasuta raamatu laat paneb raamatud ringlema

TBL_7440
Fotomeenutus eelmise aasta laadast.

Emakeelepäevajärgsel pühapäeval, 17. märtsil, peetakse Rakveres juba viiendat aastat järjest “Tasuta raamatu laata”.

Laat avab raamatuhuvilistele uksed Rakvere spordikeskuses kell 11 ja sulgeb 15. “Tasuta raamatu laada” idee on korjata kokku ülearused raamatud ning anda neile võimalus leida uus lugeja.

Missugune saab olema raamatute valik ja kogus laadal, sõltub nendest inimestest, kes oma kasutuseta jäänud raamatud laadale toovad. Seetõttu kutsutakse kõiki üles sorteerima oma raamaturiiuleid või muid hoiupaiku ja vaatama, kas seal on neid raamatuid, mida ise enam ei vaja, kuid mis võivad huvi pakkuda kellelegi teisele. Raamatud palutakse tuua laada eel, 15. ja 16. märtsil Rakvere spordikeskusesse, Kastani pst 12. Tuua võib ka kõikvõimalikke muid infokandjaid – ajakirju, heli- ja videosalvestisi. Raamatuid võtavad kogu päeva jooksul (kell 10 – 21) vastu Lääne-Virumaa Keskraamatukogu töötajad. Kui juhtub, et on ära anda suurem kogus raamatuid, aga puudub transport, palutakse raamatukoguga ühendust võtta. Raamatuloovutajatele pannakse siiski südamele, et tegemist ei ole makulatuurikogumise aktsiooniga. Katkisi, määrdunud ja hallituskahjustusega raamatuid palutakse mitte tuua! 

Raamatute hulgas orienteerumise kergendamiseks raamatud sorteeritakse ja pannakse laadapäeval väljavalimiseks teemade kaupa ritta – eraldi ilukirjandus, lastekirjandus, teatmekirjandus jne. Laadapäeval võib rahakoti julgelt koju jätta ning valida kohaletoodu hulgast välja mis meeldib ja sellises koguses nagu keegi kanda jaksab.

2012. aastal toodi laadale ligikaudu 10 000 raamatut. Kõige nõutumaks on läbi aastate osutunud käsitöö, kodundus- ja aiandusteemalised raamatud, samuti sport ja tehnika. Ka lastekirjandus ja luule leiab kiiresti uue lugeja.

Varasemate kordade kogemus näitab, et niiöelda “minev kaup” kaob laudadelt esimese tunni jooksul. Seetõttu tehakse sel aastal väike uuendus ning igal täistunnil lisatakse midagi uut. Seda selleks, et valikut oleks veel ka laada teisel, kolmandal ja neljandal tunnil. Samuti loositakse igal täistunnil välja mõned päris uued raamatud. Ettevõtmist toetab raamatutega Eesti Hoiuraamatukogu.

Kuna e-raamatu teema püsib endiselt kuum, on laadal üles seatud ka “Tasuta e-raamatu boks”. Huvilistele näidatakse, kust ja kuidas tasuta e-raamatuid lugeda ning alla laadida saab.

Iga laada juurde kuulub ka väike meelelahutus. Tänavugi astuvad igal pooltunnil üles kohalikud kultuuritegijad. Programmi paneb kokku Rakvere Kultuurikeskus.

“Tasuta raamatu laata” korraldavad Lääne-Virumaa Keskraamatukogu, Rakvere Spordikeskus ja Rakvere Kultuurikeskus.