Illikule kerkib omanäoline peokeskus Kultuuriladu

Uus peokeskus

Tuntud popansambli Onud peokeskus, mis kannab nime Kultuuriladu, valmib tasapisi. Orissaares Illiku laiul kerkiva ehitise müürid on püsti, lagi peal ning ka teisest korrusest on veidi müüri laotud.

“Ehitus seisab praegu aastaaja taga,” ütles Onudes elektrikitarri mängiv Orissaare muusikakooli direktor Martti Nõu. Ehkki keskuse piduliku avamise täpset tähtaega Nõu veel lubada ei julenud, kuid saaliosa suve teiseks pooleks, kui hoonesse on sündmusi planeeritud, valmis olema.

“Ida-Saaremaa rahvas saab 2013. aasta Illiku päevade ajal näha, kui palju hoonest on selleks ajaks on valminud,” kinnitas ta. Hoonet ehitab OÜ Rengo.

Esimesel korrusel on põhiline ruum suur saal. Saali ees fuajee, WCd ja saali lähedal ruumid, mida saavad kasutada toitlustajad või esinejad. Tulevikus on võimalik välja ehitada ka teine korrus, mille kasutus on praegu veel lõplikult otsustamata.

Paekivist välisvooder ja muud sarnased elemendid loovad hoonele väärika stiili. Hoone kogupind on ca 350 m2 ja saal 230 m2. Lava ehitatakse tõenäoliselt teisaldatav, et seda saaks seadistada vastavalt sündmuse iseloomule.

Kohtade arv sõltub saali asetusest. Arvestatud on, et ka suurema peo puhul (pulm või firmapidu) oleks kõigile laua ääres istumiseks ruumi ja lisaks veel ruumi esinejatele ning tantsijatele. Põhilised kliendid oleksid eraisikud ja ettevõtted, kes otsivad oma sündmuse korraldamiseks erilist kohta.

Küsimusele, miks plaaniti peokeskus just Illiku laiule, vastas Nõu, et Orissaare asub looduslikult väga kaunis kohas ja selle koha rikkus on just sellised looduslikult omanäolised paigad nagu Illiku laid on.

“Otsustasime seda rikkust rohkem esile tuua ja laiule lisaväärtuse andmise kaudu loodetavasti ka kogu Orissaarele kui meie kodukohale rohkem tähelepanu tõmmata. Kindlasti saab see olema just asukoha mõttes üks omanäolisemaid peo- ja kontserdisaale Eestis,” kinnitas ta.

Esimene etapp maksab 250 000 eurot ja see peaks olema piisav, et maja käiku lasta. Kõige suuremaks murekohaks peavad Onud finantseerimist – kust saada piisavalt vahendeid, et kõik väljamõeldud ideed ellu viia.

“Ilma PRIA MAK meetme toetuseta ei oleks see plaan üldse teoks saanud. On suur õnn, et selline meede on olemas ja et meil õnnestus sealt ka toetust saada,” avaldas ta.

Kuna Kultuuriladu tuleb võimalikult universaalne peo- ja kontserdipaik, on Onude sooviks, et majas toimuv saaks võimalikult eripalgeline. Esineda võib seal Ott Lepland klaveriga või Laur Teär orkestriga.

Ansambli Onud liikmed on Martti Nõu, Ahto Nellis, Koit Kelder, Kalev Saar ja Jüri Lamp