Palivere ootab suusarahvast Palivere X suusamaratonile

Palivere suusasild.
Palivere suusasild.

Novembri lõpus maha sadanud paks lumekiht võimaldas Palivere suusaklubi Sula rajameistritel ettevalmistada Palivere turismi- ja tervisespordikeskuse juures asuvad suusarajad nii klassika kui ka vabatehnika harrastajatele.

Enne lume tulekut oktoobris-novembris toimunud tööde käigus valmis suusaradadele uus uhke suusasild, mis muutis ohutumaks järsult nõlvalt kurviga laskumise. Paigaldati ca 385 m liikumisradade piirdeid, mis suunab keskuse külastajaid sportimisrajatistele. Aktratiivsele kelgu- ja lumelauanõlvale valmis külastajate jalavaeva kergendamiseks nõlvatrepp. Lisaks veel istepingid, suunaviidad, infotahvlid – need teevad Palivere turismi- ja tervisespordiseskuse kasutamise külalisele või tervisespordi harrastajale mugavamaks ja arusaadavamaks.

Suusa- ja liikumisradade korrastamiseks enne lume tulekut korraladati SA PLTS HK, SK Sula ja OK Okas korraldusel mitmel nädalavahatusel talgupäevi, kus osales hulk kohaliku Palivere aleviku, Taebla valla ja naabervaldade suusa- ning tervisespordihuvilisi, nii suuri kui ka väikesi, kõige väiksem talguline oli nelja-aastane väikemees. Talgute käigus kaeti suusa- ja liikumisrajad ning eriti uue suusasilla peale- ja mahasõidud saepuruga, koguti kokku raiejäätmeid. Mõni päev pärast talgutööde lõppu kattusid suusarajad koheva lumevaibaga, mida kohalikud suusaentusiastid varmalt kasutama asusid.

Nüüdseks saavad kõik suusatajad suusatada 1, 2, 3 ja 5 kilomeetri pikkusel suusarajal ning 1,5 kilomeetri pikkusel valgustatud suusarajal vaba- ja klassikalisestehnikas. Valgustatud suusarada on kasutusel iga päev ja valgustus toimib päikeseloojangust kuni kella 21ni.

Avatud on kelgu- ja lumelauanõlv, tõstuki asemel on esialgu nõlvatrepp, nõlva pikkus on ca 120 m, kõrguste vahe ca 20 m. Kasutusel on Palivere MOBO mobiilorienteerumispüsirada 20 KP-ga, mida usinasti kasutatakse kohalike orienteerujate poolt ja millel on tehtud 83 märget kontrollpunktides.

Talveperioodil korraldatakse Paliveres asuvatel suusaradadel mitmeid talispordivõistlusi, neist suuremad on:
1. Palivere X suusamaraton – 23 km klassikalisestehnikas. 19. jaanuaril.
2. Palivere X suusamaraton – 23 km vabatehnikas. 20. jaanuaril.
3. Lumepäeva üritused Paliveres kelgu- ja lumelauanõlval 20. jaanuaril.
4. SK Sula algajate suusakoolitus igal pühapäeval lumeperioodil.
5. SK Sula noorliikmete treeningud iga nädala teispäeval, neljapäeval ja pühapäeval lumeperioodil.
6. Vastlapäeva tähistamine 16.-17. veebruaril.
7. SK Sula harrastajate treeningud iga tööpäeva õhtul kella 18-21 ja nädalavahetusel kella 11-14.

Lumeinfot Palivere suusaradadel näeb lumeinfoportaalist: <http://arhiiv.sport.err.ee/lumeinfo.php?0&id=9>
Talgupilte näeb siit: <http://paliverekeskus.eu/fotod/category/32-talgud17nov2012>

Mati Kallemets, Palivere suusaspordihuviline