Slaavi jõulud juhatasid sisse Rakvere Sotsiaalabikeskuse päevakeskuse jõulunädala

Teisipäeva õhtupoolikul toimus Rakvere Sotsiaalabikeskuse päevakeskuse jõulunädala esimene jõulupidu, kus Ukraina kaasmaalaskond „Barvinok“ lauljad korraldasid vabatahtlikena päevakeskuse lastele ukraina jõulutraditsioone ja rahvustoite tutvustava jõulupeo koos väikese kontserdi ja mängudega. 

„Barvinoki“ seltsi naised olid küpsetanud ukraina rahvustoite – vareenikuid, valgevene kartulipannkooke ning mitmesuguseid rahvuslikke pirukaid kohupiima ja moonisemnetega. „Barvinoki“ juhataja Mariia Gavryliuki sõnul on need toidud Ukrainas väga levinud. „Selliseks jõulutoiduks, nagu eestlastel verivorstid, on ukrainlastel magustoit kutja, mida valmistatakse mooniseemnetest, pähklitest, halvaast, suhkrust ja nisukruupidest,“ rääkis lastele Mariia Gavryliuk. Paremaks Ukraina kaasmaalaste tundmiseks kinkis „Barvinok“ päevakeskusele ukrainlaste elu ja kombeid tutvustava eestikeelse raamatukese. 

„Jõulunädalat ette valmistavad ruumide kaunistamise tööd tegid päevakeskuse lapsed koos Athena kooli nuku- ja kunstiringiga,“ ütles Rakvere Sotsiaalabikeskuse juhataja Mairi Etverk. Tema sõnul on kolmapäeval on päevakeskusel külas Tapal vabatahtlikuna töötav Gabriel Hassan, kes tutvustab kellaviieteel inglise jõulukombeid.

Neljapäeval saavad päevakeskuse lapsed tuttavaks armeenia jõulutraditsioonidega. Armeenia rahvustoitu harissat valmistab lastele praegu päevakeskuses vabatahtlikuna töötav armeenlanna Arpine Manukjan. Arpine Manukjani sõnul on neljapäeval päevakeskusele külla oodata ka ETV „Perepeo“ saates esinenud noorte pereansamblit Dvin ja Hispaania
vabatahtlikku Roberto Fernandest.

Jõulunädala lõpetavad eesti jõulud, külla tuleb jõuluvana, süüakse eesti toite.