„Mahemaa“ kutsub teleri vahendusel mahetaludesse

Hetk “Mahemaa” võtetelt, Karol Kuntsel elab sisse teemasse. Foto: Ahti Tubin

Täna õhtul alustab ETV2-s kell 20.00 mahetalusid tutvustav saatesari „Mahemaa“. Neljal neljapäeval tutvustatakse Eesti mahetalusid, kust jõuab meie toidulauale puhas ja tervislik toit. Iga saate lõpus valmib ka üks roog, kus kasutatakse valdavalt oma talu toodangut. Saatejuhid on Karol Kuntsel ja Maria Soomets, saated valmisid koostöös tulundusühistuga Eesti Mahe.

Saatesarja „Mahemaa“ autor-toimetaja Aivi Parijõgi sõnul sobib see sari mitmel põhjusel väga hästi jõuluaega. „Esiteks mõtlevad siis ka kõige paadunumad linlased maalemineku peale ja küllap vaadatakse ka telerist toredaid taluperesid suurema huviga. Teiseks peaks pühade ajal olema natuke rohkem aega süvenemiseks ja nii jõuab vahvate ja rõõmsate taluperede tegemisi jälgides järele mõelda, mida see mahetoit ning mahetoidu tootmine õigupoolest tähendab ja kui palju tervisliku toidu nimel tööd tehakse. Kolmandaks on jõulud seotud ikka pidulikuma või ka rikkalikuma toidulauaga ja igas Mahemaa saates valmibki paar toredat rooga, mis mõistagi passivad hästi ka pühadelauale.“

Saatesarja konsultant oli Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann. „Saatesarja ideeks oli tutvustada mahetootmist läbi erinevate tootmissuundade ja söögitegemise. Kõige parem viis seda teha on tutvustada olemasolevaid mahetalusid ja nende tegemisi. Saate lõpus oma talu toorainest valmiv toit annab kindlasti uusi ja huvitavaid ideid söögitegemiseks. Mul on saatesarjas valminud roogadest juba oma lemmikud köögis järgi proovitud,“ rääkis Elen Peetsmann.

Esimeses saates tehakse lähemat tutvust Koplimäe Mahe Taluga Saaremaal. Perenaine Marju ja peremees Olev võtavad Karoli kaasa nii veskisse kui leivaahju juurde. Saate lõpus valmib pere üks lemmikroog – tatrotto.

13. detsembril käiakse Viljandimaal Tarvastu Saariku talus, mis tegeleb veise- ja köögiviljakasvatusega.

20. detsembril avab oma tegemisi lähemalt Kopra Karjamõis Valgamaal, kus kasvatatakse lambaid, kodulinde, metssigu, köögivilju ja maitsetaimi.

27. detsembril heidame pilgu Pajumäe tallu Viljandimaal, kus kasvatatakse piimakarja. Kohalikust piimast valmivad aga jogurtid, kohupiim ja kohupiimakreemid.

Saatesarja autor-toimetaja on Aivi Parijõgi, režissöör Mati Kark. Saated valmisid koostöös tulundusühistuga Eesti Mahe MAK meede 1.7.3 raames, toetab Euroopa Liit. Saated on hiljem järelvaadatavad ETV2 kodulehelt.

Lisainformatsioon: Elen Peetsmann, Mahepõllumajanduse Koostöökogu, SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus,
e-post elen.peetsmann@emu.ee, tel 53044003