Põltsamaal pekstakse järgmisel nädalal reht

Juba mitmel aastal on kaks veteranist masinameest esitlenud Põltsamaal huvilistele vanaaegseid rehepeksumasinaid  tööprotsessi käigus. Rehepeksupäev saab teoks ka järgmisel kolmapäeval Põltsamaa Ametikooli juures. Põltsamaa mehe Valdeko Kippuse sõnul on tal rehepeksupäeva korraldamiseks saavutatud kokkulepe Põltsamaa Ametikooli direktori Viive Kibenaga. Muutuvad  ju endisaegsed masinad üha haruldasemaiks ja see põlvkondki, kes nendega töötada oskab ja neid oma noorusajast mäletab, hakkab tasapisi kaduma. Seetõttu on Kippuse kinnitusel äärmiselt oluline, et ka noored näeksid ja saaksid praktiliselt järele proovida, kuidas selliste masinatega reht peksti.

Seekord masindatakse vilja Germaniuse masinaga, mida käitab firma Deering traktor. Valdeko Kippuse sõnul on ta varem kasutanud Deeringut, millel on Belarus-traktori mootor. Nüüd saadi töökorda originaalmootoriga Deering. Vili tuuakse rehepeksupäevaks ametikooli juurde Pajusist Loopre talu põllult, kus on juba ootamas kolm viljarõuku. Eelmisel aastal toimus   rehepeksupäev Loopre talus ning tänavugi on septembri lõpus plaanis seal vilja masindada.

Valdeko Kippust abistab Evald Põldmaa, kes hästi masinaid tunneb, samuti on lubanud appi tulla kaks tragi daami, kes varasematel aastatelgi temaga koostööd on teinud. Abilisi loodab masinamees leida ka ametikooli õpilaste hulgast, kes rehepeksmist vaatama tulevad. Tõenäoliselt tulevad  rehepeksupäevale ka lasteaialapsed. Endisaegset rehepeksu demonstreeritakse Põltsamaa Ametikooli õppesõiduväljakul. Valdeko Kippus loodab, et ehk leiab ta Põltsamaa Ametikooli juurest ka mõne vanadest masinatest huvituja, kes need masinad päriselt oma hoole alla võtaks. Konkreetset inimest ta seni leidnud ei ole ja masinad on ametikooli juures hoiul. Ta on rääkinud koolijuhiga sellestki, et ehk saab sinna edaspidi muuseumi rajada.