Parika järv saab uue vaatetorni

Hiljuti avastas paar matkajat, et kümmekond aastat viljandimaalasi truult teeninud Parika järve vaatetorn on jäljetult kadunud ning haihtunud on ka selle juurde viiv lühike laudtee.

Matkajad otsisid endise laudteejupi asukohta tükk aega, enne kui mõistsid: 2003. aastal püstitatud linnuvaatlustorn ja aasta varem valminud laudtee on eemaldatud. Veekoguni viib praegu vaid aimatav teerada, mis lõpeb istumiseks kohandatud palgijuppide juures. Muidugi avaneb ka sealt järvele suurepärane vaade.

Kuid riigimetsa majandamise keskuse (RMK) koduleheküljel võib Parika järve matkaraja kirjelduse juurest leida märkuse, et rajatis on renoveerimisel. RMK loodushoiuosakonna Kesk-Eesti piirkonna juhataja Ly Laanemetsa sõnul eemaldati vaatlustorn ja laudtee sellest kohast juba eelmisel suvel.

«Lammutasime need ära, sest puidust torn oli oma aja ära elanud ning muutus külastajatele ohtlikuks. Seda polnud enam mõtet parandada,» selgitas Laanemets. Ka laudtee oli amortiseerunud ning tuli metsa alt üles korjata.

«Kindlasti on meil plaanis sinna uus torn ehitada, sest see on piirkonna ainus linnuvaatluskoht. Seal käis väga palju inimesi, sest koht asub suure maantee ääres,» kõneles piirkonna juhataja.

Uus torn loodeti püsti panna juba tänavu kevadel, kuid selle ehitamiseks läinuks vaja rohkem raha, kui esialgu arvati.

«Järgmise torni planeerime veidi madalama,» kõneles Laanemets. «Tahame selle teha vähemalt kahe platvormiga ja korralike astmetega. Loodame, et järgmisel suvel saab sealt juba loodust jälgida.»

Maanteelt hakkab tornini viima hakkpuidurada.

Tänavuse suve uuendusena tõstis Ly Laanemets esile seda, et hiljuti valmis lõkkekoht Sinialliku parklas.

«Viljandi ümbruses pole seni lõkketegemise võimalusi eriti olnud. Nüüd saab Loodi poolt Siniallikule keerates kasutada parklas nii katusealust, lõkkekohta kui käimlat. Need said valmis umbes kuu aega tagasi,» ütles piirkonna juhataja.

Uus infotahvel on paigaldatud ka selle tee otsa, mis juhatab loodusobjekti juurde Ramsi asula lähedusest. Ka allika enda juures seatakse üles tutvustav stend ning uued istepingid.