Vaadates tagasi Rae valla IX külade päevale

Kindavise pakkus osalejatele kosutust ja lusti pealtvaatajatele

Rae valla IX külade päev toimus  28.juulil 2012 Vaidas. Et korraldajad olid taevataadiga lepingut tehes ette näinud ilusa ilma koos särava päikesega, aga jätnud märkimata kuumakraadide vahemiku, siis  oli kätte jõudnud selle suve kuumim päev. Külade rahvas hakkas keskpäeval kogunema ja siltide juures valmistuti lustakaks rongkäiguks. Lehvisid Salu, Kadaka, Vaskjala, Karla külade lipud.

Rongkäiku kogunes Lagedi aleviku kirju seltskond 1980-ndast aastast, samast ajaetapist olid saabunud Salu küla lüpsjad-karjatalitajad-karjakud loosungiga „Viis aastat nelja aastaga!“, Aruvalla sõdalased kogunesid loosungi alla „Omasid ei jäeta maha“, Vaidasoo küla puudega kodanikud kogunesid „külaullikese“ ümber oma loosungitega, millest üks teatas: „Puue ei ole luule, mis tuleb tuulest“, Soodevahe küla tunnuseks oli mesimumm, Urvaste oli truuks jäänud sportlikule esitlusele loosungiga „Sport massidesse“.

Enamik külade esindajatest tulid küladepäevale oma küla esindussärgis, moodustades platsil toredaid värvilaike. Puhkpilliorkester toetas marsitaktiga, VIP-ide tribüünilt lehvitati ja  hõisati tervitushüüdeid külade-alevike esindajatele. Pidulikum hetk oli sini-must-valge lipu heiskamine hümni saatel.Uhkelt lehvisid korraldaja – Vaida aleviku ja Rae valla lipp.

Ja siis läks lahti! Tegevusi platsil koordineeris Aruvalla külavanem Ardi, keda toetasid sinistes „Vaida sõbra“ särkides toimkonna  liikmed. Toimkond oli ette valmistanud lustlikud võistlused, selgitamaks tublimat külade võistkonda. Meeskondlikult toimus paarissuusatamine ja –röövlijooks, sukkpüksid peas. Meeskonnatöö tugevust määras kogu seltskonna pika puuga sünkroonne jooks. Nutikust ja sportlikku püramiidiesitlust  sai näha  külainimeste mahutamisel kahemeetrise nöörijupi sisse.

Viktoriinis olid küsimused  Vaida aleviku ja Rae valla ning laiemalt Harjumaa kohta. Lustakalt kulges veega täidetud kindaviske võistlus, mis tihtipeale lõppeski kosutava veepahvakuga püüdjale. Lõpuks tuli lahti sulatada sügavkülmutatud  särk, et see siis oma külavanemale selga tõmmata. Esindajad rivistusid  vastavalt särgi lahtiharutamise järjekorrale ühtsesse rivvi ja ega keegi ei kiirustanudki sellest märjast ja jahedast särgist välja pugema.

Lisaks võistkondadele kaasaelamisele oli külalistel võimalus jälgida Vaida põhikooli õppurite  esinemiskava  igal täistunnil, meesansambel „Kuldne õhtupäike“ esitas paremiku oma repertuaarist ja asus siis külades valmistatud  hapukurke hindama. Seda oli üsna raske teha sest kurgid olid ju kõik tõesti maitsvad! Toimus võistlus naistele „pannitennises“ ning meestele  õllekasti kestvustõstes. Lapsed tegutsesid lastealal ja poistele pakkus  militaartehnika uurimine ning sõit teravaid elamusi.

Korraks külastas laagriplatsi äraeksinud tuuleiil, mis lennutas ühe suure telgi teise kohta, kuid telk sai lisakinnitused ja paigaldati vanale  kohale tagasi. Söögikohti oli piisavalt ning platsil podises  välikatel maitsva supiga, millega taastati rassimises kuluvat jõuvaru. Ja oligi aeg enne lõkke süütamist kokkuvõtteid teha ja õnneloosis osalejate vahel saunaukse võitjad selgitada.

IX-ndatel Rae valla külade päeval oli osalejaid  hinnanguliselt 600 inimest ja suurima osavõtjate arvuga oli loomulikult Vaida alevik. Toimus ju kogu tegevus peaaegu nende  oma koduõuel, olgugi territoriaalselt naaberküla maadel, külalislahke taluniku heinamaal. Võistkondadega osalesid kokku 13 küla ja alevikku.

Paraadrivistuses eristusid Aruvalla, Salu, Vaidasoo, Kadaka ja Urvaste küla, parim hapukurk oli valmistatud Aruvalla külas, viktoriini võitjaks oli Salu küla meeskond, kindaviske võitis Kadaka küla, kõige rohkem said nööri sisse mahutatud inimesi Patika küla ja Lagedi aleviku seltskonnad, teatevõistluse võitis Lagedi alevik, kiireim külmutatud särgi harutaja oli Aruvalla meeskond.

Üldvõitja kuldse  medali ja järgmise aasta küladepäeva korraldusõiguse sai kokkuvõttes Urvaste küla. Hõbemedal kuulus Patika külaesindusele ja kolmanda auhinnalise koha sai Kadaka küla esindus. Punktideta ei jäänud ükski osalenud küla. Päev  lõppes simmaniga, mille  tõmbas hoogsalt käima E-Kapell. Rae valla  IX küladepäeval osalejatel jagus kiidusõnu nii korralduse kui ka  korraldajate aadressil.