Suure Munamäe torni motokross tähistab juubelit

Vaabina krossirajal toimub nädalavahetusel 50. motokross Suure Munamäe torni rändkarikale, 46 kilo kaaluva trofee saab oma valdusse parim võistkond.

Juubelikrossi avapidustused algavad juba reedel Võrus. Alates kella neljast pärastlõunal on Kagukeskuse parklas vanatehnika näitus. Sportlikku põnevust lisab võrride võidusõit ning Koreli kaldal toimuv mootorsaanide kiirendusvõistlus. Meeleolu aitab luua puhkpilliorkester ning avatud on puhvet.

18.-19. augustil tähistab Eesti vanim motokrossivõistlus oma 50. juubelit. 1962. aastal valmistatud rändkarikas “Suure Munamäe Torn” kaalub 46 kg ja selle saab enda valdusesse võistluste parim meeskond.

Motoklubi Sinilind ja Eesti hobikrossiklubi korraldatava motokrossi võistlussõidud peetakse laupäeval ja pühapäeval Vaabinas. Laupäev kuulub lastele ja noortele, kes võistlevad 50 cm3 ja 65 cm3 tsiklitel, ning oma aktiivse sportlaskarjääri lõpetanud krossimeestele, kes hakkavad parimaid kohti jagama retroklassides. Samal päeval võistlevad ka quadracerid ja külgvankrid. Pühapäeval võisteldakse 85 cm3 klassis ning MX-klassides.

Mõlemal päeval algab võistlus kell 12. Tund varem väljub Võrust Vabaduse väljakult Vaabina krossirajale tasuta buss, mis tagasi Võrru sõidab kell 17.

Krossi peaauhinnaks on Suure Munamäe torni malmist, pronksist ja roostevabast terasest koopia, mille valmistasid 50 aastat tagasi toonase Võru gaasiaanalüsaatorite tehase meistrimehed. Esimest korda oli karikas mängus 13. augustil 1962 ja selle esimeseks võitjaks oli Tallinna motoklubi Kalev.

Munamäe krossi hiilgeajad olid 1970.–1980ndatel aastatel, kui ilmast hoolimata oli Meegomäel krossimeeste kihutamist alati vaatamas tuhandeid inimesi. Oli ka mida vaadata – Meegomäe krossidel osalesid lisaks Eesti tippudele ka endise N Liidu parimad krossisõitjad eesotsas maailmameistrite ja MMi medalimeeste Viktor Arbekovi, Gennadi Moissejevi ja Vladimir Kavinoviga.

Võru külje all Meegomäel toimusid krossid kuni 2002. aastani, sis tuli probleemide tõttu maaomanikega sealt ära kolida. Seejärel on võistlust korraldatud Matsil, Kaperas ja Vaabinas. Nüüdseks on Munamäe kross oma positsioonid loovutatud – mullu osales seal kõigi võistlusklasside peale kokku alla 40 motomehe.