Naised valitsevad Raadilt maailma

14.-20. augustini mängitakse Tartus Raadi vanal lennuväljal Ivar Põllu lavastust „Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum”.

Teatrikunstniku Kristiina Põllu ja looduse koostöös on Raadile valminud looduskaunis koht. Muidu kõleda ja tühja lennuvälja üks kaponiir on saanud täiesti uue näo. Sinna on kerkinud Kristiina Põllu idee järgi väga erakordne etenduspaik. Koostöös loodusega on tehtud mahajäetud paika looduskaunis koht. Seal voolab vesi, kasvab muru, laulavad linnud. Lisaks on sellese omapärasesse naiste külla kerkinud ka savikrohvitud saunake ning okstest ning samblast ehitatud onnid nii maa peale kui ka puu otsa. Kõik on naturaalne.

Raadi lennuväli on aastakümnete jooksul läbi elanud väga erinevaid ja enamasti raskeid perioode. Alles hiljuti tegeleti seal veel aastatega tekitatud lennundussaaste eemaldamisega. Nõukogude Liidu võimu ajal aeti ära sealt kõik tsiviilisikud, lõhuti majad, kuna lennuvälja laiendati kokku ligi 750 hektarile. Anto Raukas raamatus „Raadi raamat: pildid sündinud asjadest” avaldab lootust, et nüüd, kui vana lennuvälja maad on enamasti jõudnud taas vanade omanike valdusesse, kerkib sinna tulevikus kaunis linnaosa. See ei pruugigi vaid unistuseks jääda. Praeguseks on seal üks kaunis naiste külake, kus tegutsevad seitse vapustavat naist – Ragne Pekarev, Maria Soomets, Malle Pärn, Katrin Pärn, Piret Simson, Kristel Leesmend, Maarja Jakobson ja viis meeletut meest – Madis Kalmet, Evald Aavik, Robert Annus, Helgur Rosenthal ja Janek Joost.

Lavastaja Ivar Põllu, muusika Tauno Aints, kunstnik Kristiina Põllu.
Lavastus on valminud Eesti Rahva Muuseumi ja Tartu Uue Teatri koostöös.