XIX Seto kuningriik Värskas on tulemas

4. augustil Värska laululaval aset leidev Seto kuningriigipäev saab alguse kell 12. Kuigi sõira-, piiraku-, leiva-, hansa-, õlu- ja veinimeistrite võistlustes osaleda soovijad peaksid kohal olema juba kell 10, sest just sel kellaajal saab oma söögid-joogid laululava platsil võistlemiseks registreerida ja üle anda.

Käsi-ja puutöömeistrid on ilmselt oma töödele juba viimast lihvi andmas, sest nende võistlusalade tööd peab valmiskujul kohale tooma kuningriigipäevaks. Sel korral on käsitöömeistrivõistluse teemaks vööd ja paelad (ikka seto stiilis, vastavate tehnikate ja mustritega), puutöö teemaks: tarviline ese perenaisele. Kui mõte olemas, on veel paar nädalat aega, et töö valmis teha! Osaleda võivad ka need, kes Setomaaga otseselt seotud pole.

Kuningriigipäeval selgitatakse peale eespool mainitud meistrite välja parim sõnoline (seto laulude eestütleja ja laulusõnade tegija), karguse- ja kasatskikargajad, pillimehed. Pillilugusid võib esitada lõõtsa, karmoškat, akordionit, kannelt või viiulit mängides. Kusjuures esitada on vaja kas lugu, millest üks peab olema seto kargus. Ka peaks pillimees teadma, kust lugu pärit on või kes selle selgeks on õpetanud.

Samuti selgub sel päeval kuningriigi vägimees. Selle tiitli saab see, kes teeb läbi erinevad jõukatsumised. Kõigile kuningriigipäeva võistlusaladele saab registreerida kohapeal.

Üks päeva haripunkte on kindlasti uue kuninga ehk sootska valimine. Ses osas on võimalik kõigil kohaletulnuil oma hääl ühele esitatud kandidaadile anda. Kes kandideerivad ja mida nad Setomaa heaks teha lubavad, selgub 4. augustil. Uuele sootskale korraldatav sõjaväeparaad on kindlasti põnev jälgida nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Huvitavaid tegemisi on sel päeval toimumas seto talumuuseumi õuel. Sinna saab minna kuningriigi käepaelaga. Käsitööliste tooteid, seto sööki-jooki saab osta laadalt.

Päeva lõpetab rahvusliku tantsumuusikaga ansambel Klapp.

Päev enne kuningriiki ehk siis 3.augustil toimub seto talumuuseumi õuel Seto kuningriigi lastepäev. Mitmeid põnevaid tegemisi viivad läbi Evelin Ämarik ja Matis Leima. Valitakse uus noorsootska, mängitakse, lauldakse, tantsitakse. Lastepäevaga samal ajal saavad täiskasvanud osa võtta seto suveülikoolist.

Päevakavad, võistlusalade juhendid ning muu asjakohane info on üleval aadressil: http://www.setomaa.ee/kuningriik/  Infot saab telefonidelt 79 64 712 või 52 91 619.