Sadalas vaadatakse Avatud Külaväravatel maailma ka läbi “Roosade prillide”

Jaan Lukas

Sadala Külade Teatri näiteseltskond proovis juuni 2012

Jõgevamaa rahvakultuurispetsialistist ja kodukandi elu eestvedajast Pille Tutist saab sotsioloogiaprofessor Bordonossov. Toitlustusettevõtja Luule Väin sõidab jõuka daamina ringi Eestis seni ainulaadse uunikumautoga. Nendele ja mitmetele teistelegi huvitavatele ümberkehestamistele saab kaasa elada sündmuse „Avatud külaväravad“ raames kaasa 21. juulil Sadalas, kus Sadala Külade Teater mängib Hugo Raudsepa näidendit Roosad Prillid.

Sadala ja ümberkaudsete külade elanikel tekkisid juba paar aastat tagasi mõtted oma harrastusteatri loomiseks. Idee sai teoks tänavu talvel. Juhendajaks ning lavastajaks kutsuti kultuuri- ja seltskonnategelane Valdi Reinas Palamuselt. “Oskar Lutsu loomingut on seoses tema ja „Kevade“ juubeliga tänavu piisavalt mängitud. Seda tehakse ka minu kodupaigas Palamusel. Nii otsustasime koos kohalike näitlemishuvilistega Sadalas vabaõhulavale tuua hoopiski Hugo Raudsepa näidendi “Roosad prillid “. Enamikel siinsetel inimestel puudub varasem näitlemiskogemus, sest näitetrupp alles loodi.  Vaatamata sellele kulges osatäitjate leidmine üsna kiirest. Sageli ergutas-julgustas üks külaelanik teist mängima tulema.”

Peategelast – pensionil näitlejat ja villa Pungerla omanikku Siim Pungerjat kehastab Ants Maanre, kes igapäevaselt on Sadala Agro põllumeestest üks tubli masinamees. Tema arvates on “Roosad prillid” mõnus ja poliitikavaba rahvalik lugu teise maailmasõja eelsest Eestist. “Tähelepanelik vaataja võib sellest aga mõnegi tänapäevase seiga leida. Endist paruniprouat Andrekast kehastav Vilja-Mari Luhalaid lausus, et näitemäng pakub talle häid võimalusi toredas seltskonnas olla.

Villa pereemanda Malle osatäitja Tiina Ivask tunneb head meelt selle üle, et näidendit just Külaväravate päeval mängitakse. “Siis tuleb Sadalasse palju rahvast. Ja see just tore ongi. Proove oleme teinud Sadala rahvamaja õues ja vihmase ilmaga saalis. Teksti harjutan aeg-ajalt ka kodus,” lausus harrastusnäitlejanna. Mart Määrits soovib end lühiusutluses kuni esieetenduseni saladuseks jätta, kuid lõpuks ütleb siiski välja, et kehastub vaesunud kapitalist Maltsoniks Tallinnast.

Määritsal on näitekunstiga ka sügavam hingelisem side olnud. Nimelt konkureeris ta kunagi riikliku konservatooriumi lavakunstiosakonda. Rahakat proua Maltsonit kehastav Luule Väin saabub villasse Pungerla vanaaegse autoga Morris Minor, mis toodetud 1955. aastal Inglismaal ja peaks olema Eestis ainulaadne. “Teades minu rollist kinkis kaasa Eckard Klug mulle selle unikaalse masina. Olen sellega mõnedki igapäevaseks asjaajamiseks vajalikud sõidud teinud,” ütleb ta. Seoses teatriharrastusega tunneb Väin kõige rohkem rõõmu sellest, et inimeste vaba aeg on sisustatud ja noored on hakanud usinamalt kultuurielus osalema.

“Näitlemine on Sadala seltsiellu mitmekülgsust toonud. Hakkasin meelsasti selles huvitegevuses kaasa lööma ja sobiv rollgi oli olemas, “ütles noor pereema Liisa Katt, kes mängib Siim Pungerja ekskallima tütar Vivit. Oma kodutalus noorperemeheks olev Eigo Sõmer, kes vandeadvokaat Taeveri rollis on, arvab, et lavapeigmehena sobib ta Liisaga täitsa hästi. “Eraelu on meil mõistagi kummalgi oma,” selgitab ta mõnusa muigega. Eger Koger Annuse talust arvab, et on jõudnud oma rolli üsna hästi sisse elada. Soosivaks teguriks nimetab Eger trupi ühtekuuluvustunnet. “Minu tegeliku loomuse ja tulevase erialaga on see tegelaskuju küll vastandlik. Eesti Maaülikoolis õpin põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist. Etenduses olen aga bohheemlasest kunstnik Koorits.” lisab ta.

Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt muutub aga “Roosades prillides” oma igapäevase identiteediga igas mõttes vastandlikuks. “Olen omal soovil ning lavastaja ja kaasnäitlejate nõusolekul vene rahvusest tark sotsioloogiaprofessor Bordonossov. Eesti teatri algusaegadel mängisid naised mehi, küllap saan mina siis hakkama ka mehe osaga. Pealegi peavadki tänapäeva naised sageli mehe eest väljas olema.”

Pille Tuti sõnul väärib trupp igati nime Sadala Külade Teater. “Näitlejaid on piirkonna  küladest: Luule Väin ja Pille Tutt elavad Ookatku, Liisa Katt, Tiina Ivask ja Rando Soonsein Sadala alevikus, ümberkaudsetest küladest tulevad näitemänguproovi Vilja-Mari Luhalaid Tuimõisast, Ants Maanre ja Eigo Sõmer Venekülast, Marje ja Margo Kütt Kantkülast, Marten Sädeme Reastverest, Mart Määrits Leedi külast. Igati auväärne on näiteseltskonna ametite rohkus – põllumehed, ettevõtja, vanaema, taluperenaine, üliõpilased, puidutööline, kultuuritöötaja, spetsialist. Hea meel on tõdeda, et laval mängivad näitlejad  kolmest erinevast põlvkonnast.Sadala Külade Seltsile on omane, et iga inimese arvamus on oluline. Tulge meile Sadalasse külla 21. juulil, kus saate teada, mis seal villa Pungerlas täpsemalt toimub ja juhtuma hakkab. Avatud külaväravad ootavad teid!“

 

Fakte Roosadest prillidest ja selle lavastamisest Eesti teatrites:

1934  ilmub Hugo Raudsepa näidend “Roosad prillid”, mille tegevusajaks märgib autor 1929. aasta.

Samal aastal mängitakse näidendit korraga kolmes teatris:Ugalas, Draamastuudios ja Estonias.

1970 lavastab vanemuises “Roosad prillid” Kaarel Ird, peosas Benno Mikkal.

2003 lavastab Vanalinnastuudios “Roosad prillid” Roman Baskin, kes ise peaosa mängib.

2012 lavastab Sadala Külade Teatris Roosad prillid Valdi Reinas, peaosas Ants Maanre.