Võrumaa talunikud pidasid traditsioonilist
põllumeeste päeva

Eelmise nädala laupäeval, 14. juulil kogunesid Võrumaa põllumehed taas traditsioonilisele põllumeeste päevale. Seekord peeti üritust Sännas.

Nagu ikka, sai tutvuda talutehnikaga ja vaadata loomi. Esinesid nii Võru folkloorifestivalilt korraks Sännasse põiganud Läti rahvatantsurühm Ligo kui ka Sänna aktiivsed lauljad ja tantsijad. Supiga kostitasid Rõuge priitahtlikud pritsimehed.

Lambapügamise võistlusel tuli esikohale Mehis Tamsalu, teiseks jäi Mats Meriste ja kolmandaks Riho Lehiste. Need, kes traktoriga kohale tulid, said end proovile panna künnivõistlusel. Parimaks pöördadraga kündjaks osutus Mart Raudsep, teiseks jäi Aare Kahre ja kolmandaks Aimar Pindis. Tavaatrade kategoorias sai parima tulemuse 100 x 20 meetri suuruse maalapi üleskündmises Kaspar Järvala, teiseks tuli Enn Raudsep.

Kaspar Järvala on tegelikult Järvamaa Kehtna mees. Oma traktori lasi ta Võrumaale kohale sõidutada. Järvala on Eesti künniseltsi juhatuse liige. Ühtlasi on ta loonud omanimelise künniklubi, et kündmine Eestis päris ei hääbuks ja et õpetada välja paar noori, kes oskaksid traktoriga künda.

Järvala sõnul on kündmine oma kulukuse tõttu väljasurev töö. Selle asemel randaalitakse ja kasutatakse ketaskoorijaid.

“See on üllatav, et Võrumaal see nii populaarne on,” ütles Järvala. Tal endal oli Võrumaa küngastel künda uudne kogemus. Sellist kündmist peab ta koguni ekstreemsuseks. Võrumaa talupidajaile on see aga harjumuspärane töö. “Mägedel” kündmiseks või üldse maaharimiseks kulub ka rohkem kütust.

Oma traktori ostis Kaspar Järvala Šotimaalt turbarabast ja sama traktor on käinud koguni Uus-Meremaal. Nimelt osales Järvala eelmisel aastal kündmise maailmameistrivõistlustel ning võistluse ajaks lasi traktori merekonteineris Uus-Meremaale sõidutada. Selleks, et traktor jõuaks aprilliks kohale, tuli see juba jaanuaris teele panna.

Esmakordselt sai põllumeeste päeval ka lehmalüpsmises võistelda. Päris mitu kolmeliikmelist võistkonda oli võtnud julguse kokku, et kunstlehmast kahe minuti jooksul võimalikult palju vett välja pigistada. Võitjaks otsustati kuulutada kõik osavõtjad.

Ka lastele jätkus Võrumaa põllumeeste päeval tegevust. Kõik said end tasuta tühjaks hüpata batuudil ning oma poniga sõidutas lapsi Antsla valla Kasemäe talu peremees Gabriel Liba. Sänna kultuurimõisas said kõik huvilised aga valmistada vildist esemeid, õppida küpsetama väliahjus pitsat või osalema tordiõpitoas. Toimus ka matk Sänna taevarajal. Päeva juhtis turismitalunik Aigar Piho.

Tekst ja fotod: Elina Allas

 

 

One thought on “Võrumaa talunikud pidasid traditsioonilist
põllumeeste päeva”

  1. Teil on valed traktorid.
    Elektritraktor
    http://www.greencarcongress.com/2010/11/balqon-20101102.html#more
    Elektritraktor
    http://www.hyev.cn/content/en/product/src/HY-T03.html
    Elektritraktori tegi ta valmis kahe kuuga:
    http://www.sonumitooja.ee/vanaleht/2008/St43/lembit.htm
    http://www.reporter.ee/2009/04/30/leiutaja-lembit-pani-oma-puugaasi-mosse-leekima/

    Valmeti elektritraktor ANTS:
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/02/ants-uses-state-of-art-drivetrain_05.html
    Karjääriekskavaatorid töötavad ka elektriga, ainult kaabliga mitte õhuliiniga.
    Venelastel oli lahedaid elektrimasinaid.
    Mõned nagu kohe sellised mille peale ei tulekski, et seda vooluga tööle panna.
    Päris jaburad monsterid :
    http://www.tempt.ee/topic.php?topic=589

Kommenteerimine on suletud.