Võrumaa “kogukonna pärlid” kohalike eestvedajatena

Võrumaa kogukonna pärl 2012 Kadi ja Hendrik Noore pere

Eesti Külaliikumine Kodukant tunnustas täna koos regionaalministriga konkursi “Kogukonna pärl” raames Võrumaal esile tõstetud Kadi ja Hendrik Noore perekonda Rõuge vallast Sänna külast. Kadi ja Hendrik Noore perekond pälvis tunnustuse kogukonna eestvedamise ning jätkusuutliku elulaadiga seotud tegemiste tõttu Sänna Kultuurimõisas.

Kadi ja Hendriku peres kasvab kaks last: poeg ja tütar. Pärast linnast Sänna kolimist on Kadi ja Hendrik kolme aastaga käima lükanud palju põnevaid projekte, et aidata renoveerida Sänna puitmõisat ning kujundada sellest inspireeriv kogukonnakeskus. Sänna Kultuurimõisast on saanud nii külas ja kogukonnas, kui vallas ja maakonnas armastatud paik, mille kuulsus ulatub isegi kaugele üle riigipiiride. Sännas toimub palju huvitavaid sündmusi, muuhulgas on avatud Taevarada, töötab Velokuur, korraldatakse noortelaagreid, permakultuuri kursusi, pidevalt toimuvad filmiõhtud, tantsutoad ning kultuuriprojektide kõrval ka mitmed enesearengut toetavad tegevused jpm. 

Plaan on avada Sänna Kultuurimõisas mitmekülgne teenuskeskus ning jätkata mõisa ümber loodussäästlikku eluviisi viljeleva ökokogukonna ja kogukonnakeskuse rajamist. Sännas elab pidevalt vabatahtlikke, kes panustavad kultuurimõisa tegemistesse. Tänu Kadi ja Hendriku innustavale eeskujule on Sänna kolinud või plaanib kolida mitmeid noori ja ka peresid. Sänna Kultuurimõisast on saanud ka hea koostööpartner Eesti Ökokogukondade Ühendusele ning selle liikmetele üle Eesti.

“Kodukant soovib oma tegevusega kanda edasi maaelu väärtusi, säilitada ja tugevdada kogukondi. Küla väärtuseks on inimesed, kes oma heade mõtete ja agara toimetamisega kujundavad külaelu,” rääkis Kaie Toobal. “Eestimaal on palju peresid, kes teevad oma kogukonna jaoks palju enam, kui me ette oskame kujutada. Meie Kodukandis oleme seda meelt, et ärgitame inimesi märkama ja riiki tunnustama neid tegusaid eestvedajaid.”