Folkloorifestival muudab Võru jalakäijate linnaks

Sel neljapäeval algav XVIII Võru Folkloorifestival muudab reedest pühapäevani osa Võru kesklinnast vaid jalakäijate pärusmaaks, et pidulised võiksid segamatult festivalil ringi liikuda.
„Loome ühtse festivaliala, mis ulatub kesklinnast kultuurimaja Kannel aiani ja seob nõnda põhilised kontserdikohad,“ ütleb festivali tegevjuht Kadri Valner. „Nii jääb see ala ligi 60 kollektiivi, umbes 400 esineja ja eeldatavalt vähemasti 10 000 festivalikülalise pärusmaaks.“
Festivaliala kahte otsa seob linna läbiv rekordpikk käsitöö ja kohaliku toidu laat, kus linlastele ja külalistele pakuvad head ja paremat üle 150 müügikoha.
Kolme päeva jooksul suunatakse liiklus, sealhulgas ka bussiliinid Jüri ja Liiva tänavalt kõrvalolevatele, põhiliselt Vilja ja Kreutzwaldi tänavale. Korraldajad loodavad kõigi autojuhtide mõistvusele seoses Võrumaa suvise suurima kultuurisündmusega.
Festival algab neljapäeval, 12. juulil kell 18 Võru valla Loosu küla Teppo talus tantsuetendusega Suvehaljas tantsusamm, mille lavastab Võrumaa üks tuntumaid tantsujuhte Maire Udras. Võru parimaid rahvatantsijaid saadavad muusikud Mari Kalkun, Triin Arak, Karoliina Kreintaal ja Siim Soop.
Nelja päeva jooksul toimub Võru linnas ja maakonnas üle 50 kontserdi, lisaks traditsiooniline tänavatants, publiku ja esinejate ühised õhtulaulmised ja koostantsimised, Võrumaalt pärit kuulsa lõõtsameistri August Teppo nimeline eesti lõõtsa võistumängimine, töötoad, kirikukontserdid, noorte muusikute ülesastumised festivali vabalaval jne.
12.-15. juulil toimuv XVIII Võru Folkloorifestival kannab nime „Päivgi tands tsõõrin”.