Jaanik aasta külas: kuidas hoida naist?

Paljud parema ilmaninaga külad-linnad pidasid jaanisimmani ära reede õhtul, mil oli nädala soojem ja ilusam päev. 2011 Aasta Küla tiitli pälvinud Prandi võttis heast ilmast viimast, rahvas ummistas tantsuplatsi ja õppis muude rahvamängude käigus ära ja tähtsa oskuse: kuidas hoida naist.

“Kas tuleb naisega? Ei, tuleb pudeliga!”

Ei olnud kerge tugevaid mehi koos naisega lavale meelitada, aga just seda rahvatantsurühm “Seltskond” teha püüdis.

Muude rahvamängude seas tuli ometi meeste jõud proovile panna ja seekord  ei tulnud hoida sirgetele kätel mitte õllekasti vaid hoopis naist.

“Sirgetel kätel, naise selg vastu mehe kõhtu ja rinda! Naise jalgu pole vaja pigistada! Ja hopp!”

See, mis tantsijatel ettenäitamisel ilusti välja tuli, oli rammukatsujatel järgi teha palju raskem, aga hakkama mehed said. Naise hoidmine ongi ju kunst!

Rahvatantsurühma juhendatud mängud käisid Prandis vaheldumisi Seelikuküttide laulmisega.

“Meie rahvas tantsuplatsi ääres niisama ei vahi, alati minnakse kohe,” kiitis Prandi külaseltsi liige Õnne Põllumets pidulisi ja vuhises ka ise mehega jalga keerutama.

Kuigi Järvamaal peeti reedel mitmeid jaanipidusid, oli Prandi külla tulnud palju kaugemat rahvast. Õnne Põllumetsa sõnul leiavad sinna tee tagasi need, kes korra käinud, inimesed tunnevad end hubases külas koduselt ja mõnusalt.

Lisaks uhkele tulele ja meeleolukatele esinejatele on Prandil veel üks trump – selge allikajärv, mis on ka palaval suvel kargelt külm. Ujuda seal ei saa, parvetada aga küll.

Kes nüüd Prandi jaanisimmani maha magas või sel ajal mujal aega veetis, aga vahvat küla siiski näha tahaks, saab seda teha 28. juulil, mil Prandi oma väravad kõigile huvilistele valla lööb, kõiksugu üllatusi välja mõtleb ja õhtu lõpuks rahva jällegi tantsuplatsile kokku hüüab.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/kylauudised/jaanik-aasta-kulas-kuidas-hoida-naist.d?id=64584164