ELF avab täna talgute suvehooaja

ELFi talgud Soomaal. Foto: talgud.ee
Eestimaa Looduse Fond kuulutab välja oma suvised talgureisid, kus igaühel on võimalus looduskaitses käed külge panna. Kokku toimub erinevates rahvusparkides ja looduskaitsealadel juunist augustini üle kahekümne talgureisi. ELFi talgutel osalemiseks tasub huvilistel end aegsasti kirja panna.

ELFi talgute projektijuht Tarmo Tüür ütles, et tänavune talgusuvi tuleb varasematest tegusam. „Huvi ELFi talgute vastu on järjest suurenenud ning sestap oleme püüdnud talgute ja sihtkohtade arvu suurendada,“ rääkis Tüür ja lisas, et ELFi talgureisid on Eestis ainulaadsed. „Kui väga sageli räägitakse, et oleme uhked Eesti mitmekesise looduse üle ning esitleme seda muule maailmale kui üht peamist visiitkaarti, siis talgud on hea võimalus ka ise Eestimaa loodusega lähemalt tutvust teha ning ka oma käsi külge panna. Meil on palju rohkem kui paistab autoaknast või vaatetornist,“ kutsus Tüür kõiki talgutest osa võtma.

Kolme suvekuu jooksul on võimalus talguelamusi koguda ja looduse heaks töid teha Mustoja maastikukaitsealal Põlvamaal, Haanja looduspargis Võrumaal, Koiva-Mustjõe maastikukaitsealal Valgamaal, Alam-Pedja looduskaitsealal Tartu- ja Jõgevamaal, Varangu looduskaitsealal Lääne-Virumaal, Puhtu-Laelatu looduskaitsealal Läänemaal, Viidumäe looduskaitsealal Saaremaal ning Nigula, Nedrema ja Kurese kaitsealadel Pärnumaal. Samuti Karula, Soomaa, Matsalu ja Vilsandi rahvusparkides. Rohkelt abikäsi oodatakse ka Eestimaa väikesaartele nagu Kesselaid, Osmussaar, Kumari ja Saarnaki laiud ning Vilsandi saar.

Kogu info talgute kohta leiab ja registreeruda saab veebilehel www.talgud.ee. Tänavu on ELFi talgute kõre aasta, mitmed talgud toimuvad just selle ohustatud kahepaikse, kõre ehk juttselg-kärnkonna heaks. Kõre on hea näide, kuidas vabatahtlike abiga saab talgukorras ühe ohustatud liigi heaks palju olulist teha. Kõrele sobilike elupaikade taastamine nõuab palju just käsitööd. Kõre aasta erileht on aadressil www.talgud.ee/kore-aasta.

Tavapäraselt on talgutel kaasa löömas talgulisi ka teistest riikidest, näiteks Kreekast, Prantsusmaalt, Itaaliast. Alam-Pedja talgutele on tulemas terve grupp Suurbritanniast, Läänemaal on Laelatu puisniidul heina tegemas ja Pivarootsil Eesti kadakatega jõudu katsumas vabatahtlikke vähemalt kuuest erinevast riigist.

Loodustalgud on kogu maailmas üha suuremat populaarsust võitev viis puhkuse ja vabatahtliku töö ühendamiseks. ELFi talgureis kestab tavaliselt 3-5, vahel kuni 10 päeva. Talguil tehakse looduskaitselisi töid, tutvutakse ümbruskonnaga, käiakse matkarajal või kuulatakse kohaliku looduse tundja pajatusi. Talgutööde eesmärgiks on erinevate koosluste ja elupaikade taastamine ja hooldamine. Vahel ka külastamiseks sobivate alade ligipääsude avamine ning puhkerajatiste hooldamine ja rajamine. Kõige sagedasemad tööd on võsa lõikamine ja koondamine, heinategu, õpperadade ja karjaaedade ehitus ning elupaikade (nt kõre- või vesilikutiikide) hooldus.

Täpsem info:
Tarmo Tüür, ELFi talgute projektijuht, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee
www.talgud.ee