Käivad viimased Pitka rattamatka ettevalmistused

Kaitseliidu Järva Malev kutsub Järvamaa inimesi üles osalema juba järgmisel laupäeval toimuval ligikaudu 100 km pikkusel rattamatkal, mida korraldatakse Järvamaalt pärit sõjamehe admiral Johan Pitka auks. Rattamatkal osalejatel palutakse end Järva malevas registreerida hiljemalt 30. maiks.

Rattamatk stardib 2. juuni varahommikul kell 7  üheaegselt nii Paide vana rahvamaja kui Järva maleva staabi juurest Türilt. Edasi liigutakse Väätsale, kus retkeseltskonnad ühinevad ning jätkavad ligikaudu 50 kilomeetrist teekonda mööda kruusa- ning rattasõiduks suurepäraselt sobivaid metsateid Harjumaale Alansi külla, et admiral Pitka teadaolevale hukkumispaigale kõigi järvamaalaste nimel järjekordne tammepuu istutada.

Järva Maleva staabiülema kapten Vello Popsi sõnul soovib malev rattaretkega pöörata tähelepanu Eesti ajaloo ühele kesksemale sõjamehele ning tema mälestusele. „Kuna igal aastal istutame admirali viimset puhkepaika tähistava mälestusmärgi juurde ka kõigi Järvamaa inimeste nimel tammepuu, siis loodan et pikemas perspektiivis võime kunagi öelda, et järvamaalased on admirali auks lausa pargi kohale viinud,” selgitas Pops.

Rattaretkel osaleda soovijatel palutakse end 30. maiks registreerida Järva maleva staabi korrapidaja juures telefonil 717 9749 või kp.jarva@kaitseliit.ee Retkelised peaksid olema täis tahtmist kaunis Eestimaa looduses liikuda ning olema valmis ratastel sadakonna kilomeetri läbimiseks.  Teekonnale, mis kulgeb piki looduskauneid paiku, kuhu tihti just ei satuta, on korraldajad arvestanud ka puhkepausid ning piknikupaiga, kus retkelised saavad keha kosutada ning vaimu turgutada.

19. veebruaril Järvamaal Jalgsema külas sündinud admiral Johan Pitka oli Eesti Vabadussõja hing, kelle eestvedamisel loodi Kaitseliit, soomusrongid ja oma sõjalaevastik. Teadaolevalt hukkus Pitka 1944. a septembris Harjumaal Alansi külas. Admirali mälestuseks korraldab Kaitseliidu Järva Malev igal aastal ka 20 kilomeetrist rahvamatka Jalgsemalt Peetrisse, millest võtab igal aastal osa mitusada osalejat.