Homme tuleb vägev talgupäev

Homme  tõotab tulla üle Eesti vägev talgupäev. Reede keskpäevase seisuga on kavas 1185 talgut, kuhu on end osalejana kirja pannud juba üle 15 000 talgulise ja neid lisandub pidevalt. Vajalikud ettevalmistused talgupäeva õnnestumiseks on tehtud. Kõik inimesed, kes otsustavad viimasel hetkel talgupäeval osalemise, saavad end veel kirja panna talguveebis aadressil www.teemeara.ee või ka homme lihtsalt kohale tulla. Talgupäevalistel palutakse ühtlasi teada anda ohtlikest katmata kaevudest päästeala infotelefonile 1524.

EMHI andmetel tuleb talgupäeval järjest paranev kevadilm: hommik on pilvine ja vihmane, pärastlõunal pilvisus hõreneb ja sajuhood jäävad harvemaks. Edelatuul tugevneb 5-10, pärastlõunal puhanguti 14-16 m/s. Õhutemperatuur on 11..16°C, tuulepealsel rannikul jahedam.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et tuhanded inimesed tulevad homme kodudest välja, et midagi ühiselt ette võtta ja ära teha ning koosolemisest rõõmu tunda. „Homme on meil kõigil hea võimalus näidata, et hoolime oma ühisest elukeskkonnast ja oma Eestimaast. Kerge on näidata näpuga ja öelda ’Tehtagu ära’, aga see ei ole edasiviiv! Suur rõõm on näha, et tehtagu-mõtteviisi on samm-sammult asendamas ’teeme ära’ suhtumine,“ rääkis Tüür ja lisas, et hooliva suhtumise väljanäitamine on lihtne. „Piisab kui teete omale homme hommikul pudeli punasesõstramahla ja kotletileiva, võtate pere ja sõbrad ühes ning sammute oma kodukandis peetavatele talgutele!“

Tuhanded talgulised üle Eesti asuvad homme oma kodukanti korrastama või lähevad appi mõnda kaugemasse talgupaika. Enim on kavandatud küla- ja heakorratalguid, samas toimub palju mälestiste, haljastuse ja looduskaitse talguid, kuid ka mõttetalguid jpm. Paljud ettevõtted ja asutused üle Eesti korraldavad samuti talguid ning mitmed organisatsioonid pakuvad omapoolset tuge talgupäeva õnnestumiseks, sealhulgas talgutele jõudmiseks.

Edelaraudtee pakub 5. mail kõigile talgulistele võimalust sõita talgutele rongiga 50% odavamalt. Soodustus kehtib kõigile, kel lel on rongi tulles kaasas talgutöövahend (luud, labidas, reha vms aiatööriist) või töökindad. Kõik need, kel sõlmitud Edelaraudteega ID-kaardiga Püsireisijaleping, saavad talgutele sõita täiesti tasuta!

Töötukassa maksab talgutööl osalemise eest registreeritud töötutele sõidutoetust. Täpsemat infot on võimalik saada töötukassa infotelefonilt 15501. Samuti kehtivad soodustused talgusupi, tööriistade, prügiveo, lillede jm soetamiseks. Pakkumisi saab vaadata siit: http://www.teemeara.ee/partnerid/pakkumised.

 Organisatsioonidest, mis korraldavad oma talgud, võib nimetada Eesti Töötukassat, EMTA Tartu bürood, Eesti Reumaliitu, Tallinna Lastekodu, Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfondi, Tartu Kaitseliitu, Tallinna Looduskaitseseltsi jpt. Ettevõtetest osalevad talgutel oma töötajatega teiste seas Coca-Cola Hellenic koos Tallinna Vee ja USA saatkonnaga, EMT, Balbiino, Fujitsu, Olympic Casino, BMA jt.

Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile ja kõik talgupäeval osalejad saavad öelda, et on osalised Eestist alguse saanud ülemaailmses algatuses. Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid saab jagada talguveebis: http://www.teemeara.ee/talgulood.