Rakverest saab täna metsapealinn

Täna toimuval linnarahva metsapäeval laotakse Rakveres Kastani puiesteele maailma pikim puuriit ja antakse Rakverele üle metsapealinna tiitel.

Puuriida ladumisele ja metsapealinna tiitli üleandmisele on lubanud tulla Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, keskkonnaminister Keit Pentus, Eesti Metsaseltsi president Hardi Tullus. Eelmise metsapealinna Haapsalu esindaja annab Rakverele üle metsapealinna lipu. Metsaaasta meenutuseks istutavad Vabariigi President, keskkonnaminister ja Rakvere linnapea metsapealinna tamme.

Puuriida ladumine algab kell 12.00 ning umbes kella neljaks pärastlõunal peaks olema maailmarekord sündinud. Puuriit laotakse poole meetri pikkustest puuhalgudest ja see tuleb ühe meetri kõrgune. Puuriida ladumises saavad osaleda kõik huvilised, selleks tuleb end kohapeal metsatelgis eelnevalt kirja panna. Samas toimub puuriida oksjon, kus 0,5 meetri pikkused küttepuud pannakse oksjonile viie ruumi kaupa.

Linnarahva metsapäeva teised tegemised on koondunud Rakvere spordihalli parklasse, kus raiemehed demonstreerivad vigursaagimise oskusi ja õpetavad seda teistelegi. Lisaks saab nautida puukujude näitust ja tehnika demonstratsiooni. Metsatelgis jagatakse metsandusalast infot. Kohal on Emajõe lodjakoda töötubadega, valmistatakse ja müüakse puidust käsitööd. Kaitseliidu Viru malev jagab suppi ning Rakvere jahimehed grillivad metssiga. Esineb bänd ja jagatakse auhindu. Päeva juhib Kunnar Karu.

Seni on Rakveres metsanädala raames toimunud metsanduslik orienteerumisvõistlus, Puupäev, loodusõhtud, matkad metsa ja ekskursioonid puiduettevõtetesse. Üle-Eestiliste sündmuste seas on toimunud metsanädalad Kohila ja Raplamaa koolides, Eesti Loodusmuuseumis ja Pokumaal, erametsapäev Hiiumaal ja rahvusvaheline metsaistutuspäev Kohilas.

Metsanädala ettevõtmiste kaudu soovib Eesti Metsaselts teadvustada metsal tuginevate tegevuste tähtsust Eesti jaoks, süvendada üldsuse arusaamist tänapäevasest säästvast metsandusest ja puidutööstusest, selle rollist töökohtade loomisel ja keskkonnakaitses. Samuti on eesmärk tõsta ühiskonna teadlikkust metsa ja puidukasutuse laiemast mõjust keskkonnale.

Metsapealinna tiitliga tunnustab Eesti Metsaselts Rakveret metsasõbraliku linnana. Rakvere on vastavalt oma metsapealinna tunnuslausele tõepoolest metsa väge täis: mets pakub paljudele Rakvere ja Lääne-Virumaa inimestele tööd nii metsas kui ka ümbruskonna puidutöötlemisettevõtetes, samuti on linn teistele eeskujuks oma hästi hooldatud linnametsadega, mis pakuvad Rakvere elanikele avaraid puhkamisvõimalusi.