Vastseliina noored annavad oma panuse uue skatepargi loomiseks

On nädalavahetus Vastseliina Noortekeskuses. Enamus kohtades on noortekeskused kinni, kuid Vastseliina Noortekeskuses on kuulda meisterdamist: noored teevad korda vana ja kulunud skateparki.

Lähemal uurimisel selgub, et kohalikud trikiratturid Priit Olle ja Markus Valdmaa on võtnud enda peale kohustuse aidata muretseda noortekeskusesse uut skateparki. Nimelt on plaan esitada PRIA Leader noorte meetmesse projekt uue skatepargi soetamiseks. Praegu on vana skatepark kulunud ning suure huvi tõttu ei olegi teist varianti, kui muretseda uued sõiduelemendid, kus noored saavad harjutada trikke ja ennast proovile panna. Praegu käib sõitjaid kaugemaltki kui Vastseliinast. Mõnikord käib päevas läbi üle 20 erineva sõitja. Põhjus on lihtne – ühtegi teist korralikku siseskateparki, kus sügisest kevadeni sõita kannataks, ei ole. Lähimad pargid on Värskas (talvel on seal niiske ja külm) ning Tartus. Sõitjaid käib Vastseliinas isegi nädalavahetusel, kui skatepark on kinni. Noortele on antud skatepargi võti ning nad ise vastutavad korra ja lahtioleku eest.

Praegu ongi poisid oma vahenditega ning lisaks Eesti Noorsootöö Keskuse ja MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse poolt koostatud ja Euroopa Sotsiaalfondi poolt rahastatud projekti ”Noorte konkurentsivõime suurendamiseks ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamiseks ühiskonnale pakutava noorsootöö teenuse osutamine läbi noortekeskuste“ abiga saanud vahendeid, et park korda teha, korraldada siin heategevuslik võistlus ning minna ja õppida ürituse korraldamist trikiratta suurvõistluselt Simple Sessionilt. Lõppeesmärk on hakkata Vastseliinas korraldama iga-aastast ja loodetavasti traditsiooniliseks kujunevat Trikiratta võistlust, kuhu saavad kohale tulla juba kogu Eesti paremik.

Võrumaa ja Vastseliina sõitjate taset proovitakse arendada tänu sellele, et naabervallast Meremäe Valla Noortekeskusest on saadud laenuks erinevaid sõiduvahendeid: rulasid, rulluiske, BMX rattaid, millega noored saavad sõita ning oma sõiduoskust arendada. Samuti loodetakse Simple Sessionilt õppida uusi trikke, mida saab kohalikele noortele edasi õpetada.

Noorte enda korraldatud trikiratta võistlust toimub kevadisel koolivaheajal kolmapäeval 21. märts 2012 Vastseliina Noortekeskuse Skatepargis. Kõigil on võimalik osaleda olenemata tasemest. Võistluse mõte on reklaamida laiemale rahvale, et Vastseliinas on skatepark ning noortel on huvi seal sõita ja korralike toetajate olemasolul on võimalik uus skatepark kiiremini soetada.

Allikas: Vastseliina Noortekeskus