Viljandimaal sünnib uus tervisetoetajate võrgustik

Viljandi maavalitsuse Tervisetoa eestvedamisel luuakse maakonnas küla tervisetoetajate võrgustik, sellealasele 80-tunnisele tasuta koolitusele saab ennast kirja panna kuni 9. märtsini.

Viljandi maavalitsuse tervisedenduse peaspetsialist Elo Paap rääkis, et projekti „Küla tervisetoetajate võrgustiku loomine Viljandimaal“ käigus on kavas maakonnas n-ö rohujuure tasandil välja koolitada sadakond terviseteadlikku tavakodanikku ehk tervisetoetajat, kes esindavad erinevaid sihtgruppe. „Koolitusel osalemiseks eelnevat tervisedenduse alal tegutsemise kogemust vaja ei ole, küll aga eeldame inimestelt huvi selle valdkonna vastu. Projekti nimi on küll seotud külaga, kuid tulla võivad ka linnainimesed,“ lisas Elo Paap.

Spetsialisti sõnul on tervisetoetajad inimesed, kes tulevikus oskavad oma kodukohas anda informatsiooni tervist toetavate eluviiside kohta ja teavad, kuidas suurendada paikkonna heaolu. Samuti on nad edaspidi vabatahtlikena abiks tervisedenduse alase teavitustöö tegemisel ja erinevate ettevõtmiste korraldamisel oma kodukohas.

„Kui sa oled inimene, kes hoolib oma kodukoha eluolust, ning sa toetad ja osaled kodukandi tegemistes ja toimetamistes, siis nüüd avaneb sul võimalus teada saada, kuidas seda kõike veelgi paremini teha,“ kutsus Elo Paap kõiki asjast huvitatuid koolitusel osalema.

Projektijuht Marili Lenk lisas, et kokku saavad tuleva aasta veebruari lõpuni kestva projekti käigus oma teadmisi ja oskusi täiendada sada Viljandimaa elanikku vanuses 16–64 aastat. Pooled neist koolitatakse nüüd ja pooled sügisel. Tervisetoetajate kevadine 80-tunnine väljaõppekoolitus on plaanis läbida viie kahepäevase õppekorra käigus märtsist kuni mai lõpuni, koolituspäevadeks on reede ja laupäev. Koolitus toimub Viljandi maavalitsuse õppesaalis (Vabaduse plats 6, II korruse saal).

Väljaõppekoolitusel „Viljandimaa külade tervisetoetajad“ käsitletakse erinevaid teemasid, mis on seotud tervise, tervisedenduse, terviseliikumise ja tervisliku toitumisega. Samuti on õppeprogrammis nõustamise põhimõtted, kasulikud mõtlemisviisid ja enesejuhtimine, enesekehtestamine jt põnevad teemad. Praktilise tööna avaneb tervisetoetajatel võimalus korraldada maakonna inimestele kokku neli tasuta tervisepäeva.

Eelolev koolitus algab 16. märtsil ning sellel osalemiseks tuleb huvilistel registreeruda hiljemalt 9. märtsini veebiaadressil http://viljandimaa.ee/tervis/.

Lisainfot projekti ja koolituse kohta saab küsida e-postiaadressil marililenk@gmail.com (projektijuht Marili Lenk) või elo.paap@viljandimaa.ee (Viljandi maavalitsuse terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap).

Allikas: Viljandi maavalitsus