Taustateadmisi lugejale seoses elektrituru avanemisega

Eesti Energia tutvustas täna elektrituru avanemiseks tehtavaid ettevalmistusi. Uued avatud turu elektripaketid toob Eesti Energia klientideni tänavu sügisel. Elektriklientidele on oluline teada ka seda, et avatud elektriturg puudutab üksnes elektrienergia osa ehk kolmandikku arvest.

Elektriturule läheb ainult elektrienergia osa ehk 1/3 elektriarvest. Võrguteenus ja maksud jäävad endiselt riigi kontrolli alla. „Keskmise majapidamise kuine elektriarve on täna 26 eurot, millest 8 eurot on riiklikud maksud, 7 eurot elektrienergia ning 11 eurot võrguteenused. Just selle 7-eurose elektrienergia osas suhtes saab elektriturul valikuid teha – kas eelistada peamiselt börsihinda või leppida elektrimüüjaga kokku ühes kindlas hinnas näiteks terveks aastaks,“ selgitas Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink 2013. aastast kliendi ees olevaid valikuid.

„Usume, et Eestis on elektrikliendid müüja valmimisel aktiivsemad, kui näiteks Põhjamaades, kus üle 2/3 elektritarbijatest ostavad elektrienergiat läbi üldteenuse,“ lootis Rink. Elektriturul ostab elektritarbija üldteenust automaatselt, kui ta ei sõlmi lepingut ühegi elektrimüüjaga. Üldteenuse põhimõtted töötab välja riik, seda müüvad võrguettevõtjad ning selle hind kujuneb praeguse info kohaselt möödunud kuu kaalutud keskmisel börsihinnal.

Elektrimüüja pakkumisel on üldteenuse ees eeliseid. Suurema elektritarbimisega äri-, aga ka koduklientidele, kes näiteks kütavad elektriga, teeb Eesti Energia personaalseid hinnapakkumisi. Väiksema elektritarbimisega klientidele on leping aga võimalus energia hinna müüjaga pikaks ajaks kokku leppida.

Börsihind mõjutab vaid kolmandikku arvest

Aasta alguse seisuga on suletud turul elektrienergia keskmine hind pakettides 3,07 (elektriarvel lisandub sellele veel võrguteenus ja maksud). Täna, 22. veebruari seisuga maksab kilovatt-tund elektrienergiat börsil aga 4,35 eurosenti, mis on umbes 50% kallim suletud turu hinnast. Seda, kui palju maksab üks kilovatt-tund elektrienergiat 2013. aastal avatud turul näitab vaid aeg.

Rääkides elektrienergia tuleva aasta börsihinnast tuleb vahet teha elektriarvel ja elektrienergia hinnal. „Kui elektrienergia börsihind tõuseb või langeb, puudutab see ainult sedasama 7 eurot ehk elektrienergia osa,“ kasutas Rink 26-eurose elektriarve näidet. „Näiteks kui elektri börsihind tõuseb poole võrra, tähendab see, et 7 eurost saab 10,5 eurot. Kogu elektriarvele tõuseks seeläbi 26 eurolt 29,5 eurole,“ selgitas ta.

Oma elektrienergia kuist tarbimist on kõige lihtsam kindlaks määrata arve abil. Igakuine elektrienergia tarbimiskogus on elektriarvetel eraldi võrguteenuse ja riiklike maksude kõrval välja toodud. Elektri tänast börsihinda saab kontrollida Eesti Energia veebilehel „Turu avanemine 2013“ lingil, klikkides „kuidas kujuneb elektri hind?“ jaotuse all.

Enim elektrilepinguid sõlmitakse e-teeninduses

Juba sügisel saavad elektrikliendid valida kolme elektritoote vahel: kokkulepitud hind, börsihinnal põhinev pakett ning kokkulepitud hinnast ja börsihinnast kombineeritud pakett. Kõige enam lepinguid loodab ettevõte sõlmida just e-teeninduses.

„Juba täna kasutab meie e-teenindust igakuiselt veerand miljonit ehk ligi pooled meie klientidest. 2011. aasta alguses oli kasutajaid vaid 70 000,“ rääkis Rink Eesti Energia klientide eelistustest. Ta lisas, et Eesti Energia eesmärk on muuta elektrienergia ostmine internetist sedavõrd lihtsaks, et kliendil on lepingu sõlmimiseks vaja teha vaid paar hiireklikki.

Eakamad inimesed, kes internetti ei kasuta, saavad lepingut volitada sõlmima oma lapsi või lapselapsi. Volitused soovitab Eesti Energia korda ajada käesoleva aasta augustiks. Kuid sügisel saab lisaks e-teenindusele saab lepinguid sõlmida Eesti Energia klienditelefonil 1545 ja Eesti Energia teenindusbüroodes üle Eesti.

„Stabiilset hinda eelistava kliendi jaoks on esimene valik ilmselt kokkulepitud hinnaga toode, millega on võimalik elektrienergia maksumuse isegi kuni aastaks ajaks fikseerida. Elektrienergia hind börsil võib küll üles-alla kõikuda, kuid kokkulepitud hinnaga lepingu puhul ujuv börsihind klienti ei mõjuta,“ tutvustas Rink Eesti Energia tulevasi elektripakette. Pakettide valikusse tulevad sarnaselt tänasele ühe- ja kahetariifsed paketid ning Rohelise Energia tooted.

Kui kliendi kodu või tarbimiskoht asub Jaotusvõrgu võrgupiirkonnas ja ta ostab elektrit Eesti Energialt, saab ta 2013. aastal sarnaselt tänasele olukorrale igal kuul Eesti Energialt ühe arve. Arve peal on välja toodud nii tarbitud elektrienergia kui ka võrguteenuse maksumused ning riiklikud maksud.

Rinki sõnul käib praegu ettevõttes kibekiire ettevalmistustöö. Töötatakse välja lihtsaid avatud turu elektritooteid, mis oleksid arusaadavad klientidele, kes hakkavad elektrit esmakordselt avatud turult ostma. Arendatakse e-teeninduse lahendusi, mis võimaldaksid klientidel kiirelt ja mugavalt endale sobivaim pakett valida. Testitakse infosüsteeme, et need peaksid vastu ka väga suurtele koormustele. Et kliente muudatuste hetkel kiiremini nõustada, suurendab Eesti Energia suveks oma klienditeenindajate arvu kõnekeskuses ja büroodes praeguselt 170-lt 270-le.

Ülevaate avatud elektrituru toimimise, börsihinna ja selle mõjutajate ning olulisimate verstapostide kohta leiab Eesti Energia kodulehelt www.energia.ee.

Allikas: Eesti Energia