Loodusemees näitab pilte ja räägib lugusid

"Kingitus" (Sinitihane). Foto: Arne Ader, vikipedia.org

Täna algusega kell 18.00 näitab  loodusemees Arne Ader Põlvamaa Keskkonnamajas oma parimaid talviseid pilte ja räägib neist lugusid. Juttu tuleb lumevalgusest, metssigadest, jäävikerkaarest, saarmastest ja paljust muust.

Arne Ader on tuntud Eesti loodusfotograaf – “BG Wildlife Photographer of the Year” finalist, Eestimaa Loodusfoto konkursi võitja ning kahekordne loomafotojahi “Vereta jaht“ võitja. Pildistamisel on Arne Ader keskendunud Eestimaa looduse mitmekesisusele nii ajas, ruumis kui ka liigis.

Küsimusele, kust on pärit tema loodusehuvi, on Arne Ader 2007. aastal Valgamaalases avaldatud usutluses vastanud: „Kui sünnid loodusesse ja elad selle keskel lapsepõlvest saati, siis teisiti ette ei kujutagi. Minule on see hästi tuttav ja kodune keskkond. Olen pärit Otepää kõrgustikult ja üles kasvanud Valgjärve kandis. Aiaste küla oli vahva koht – mõnus küla maalilise kuppelmaastikuga. Loodusfotograafia on ainult üks viis oma loodusevaimustust jagada. Sellele eelneb ikka väärtustamine. Tean fotograafe, kes mingil eluetapil on hakanud hoopis loodusest kirjutama. Ja nad teevad või on teinud seda väga hästi.“

Arne Aderi fotokogus on ligi 30 tuhat slaidi, mis on pildistatud põhiliselt viimase 20 aasta jooksul, kümnendik neist on kättesaadavad Loodusemehe pildipangast. Lisaks on Arne kirjutanud looduslugusid, koostanud multimeediaprogramme, õpetanud loodusfotot kursustel ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis.

Ta on mitmete looduseteemaliste raamatute autor või kaasautor, sealhulgas “Alam-Pedja looduskaitseala” (koos Einar Tammuriga; 1997), “Lugusid lindudest” (2005), “Seda kuuske peab kuulma” (koos Aili Pajuga; 2007), “Loodusfoto lugu ja lumm” (koos Urmas Tartesega; 2009).

„Ideaalne loodusfoto peaks olema tehtud nii, et sellega looduses kellegi elurütmi sassi ei aeta,“ on Arne Ader sõnastanud olulise põhimõtte.

Loodusõhtul osalemine on tasuta.  Loodusõhtu korraldab Keskkonnaamet Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel.

Allikas: polvamaa.ee