Terve Pere Kool jagas soovitusi lapse arengu toetamiseks

Terve Pere Kooli teisest koolipäevast Võrus võttis osa nii suuri kui väikeseid huvilisi. Foto: Terve Pere Kool

Laupäeval toimus Võrus lastevanematele mõeldud loengusarja Terve Pere Kool teine loeng-vestlusring teemal “Rütm ja mäng”, millest võttis taas osa ligi 40 huvilist. Seekord peatus lektor Heli Kudu, kauaaegne waldorfkasvataja, rütmi toetaval mõjul lapse arengule ning pärast loengut jätkus vaba mõttevahetus.

Heli Kudu rõhutas, et kogu elu toetub rütmidel. “On aeg sissehingamiseks ja aeg väljahingamiseks, aeg paljunemiseks ja aeg kokkutõmbumiseks. Kui me töös lastega seda põhimõtet järgime, aitab see nii lapsel kui vanemal väga palju jõudu säästa,” selgitas Heli oma kogemusele tuginedes.

Tänapäeva info- ning võimalusteküllases ühiskonnas on suur oht lapsi emotsionaalselt ülekoormata. Selleks, et saadud informatsiooni seedida, vajavad lapsed aega üksi olemiseks ja iseseisvaks mänguks. „Pidev pingeseisund, kus last ümbritsevad liiga kiiresti vahelduvad muljed, talle esitatavad paljud nõudmised, ootused lapse suhtes, kiirustamine, vaba elamuste läbielamise aja puudus, rahu ja vaikuse puudumine väsitab last. Selline elu peatab arengu ja kahjustab tervist,” rääkis Heli.

Igapäevarütm toetab lapse kasvamist
Soovides last tema „põhitöös“ ehk kasvamises parimal viisil toetada, peame meie lastevanematena kujundama lapse arenguks soodsad tingimused, lihtsaim viis seda teha on läbi rahuliku ning kindla igapäevarütmi. Lapsevanem ja kasvataja on need, kes saavad kujundada lapse päeva nõnda, et tal oleks piisavalt aega sissehingamiseks (uue informatsiooni ammutamiseks, täiskasvanu juhendamisel läbiviidud tegevusteks) ning ka väljahingamiseks (vabaks mänguks ning rahuajaks).

„See on tähtis, et mõlemad tegevused toimuksid vaheldumisi ja et vaba tegutsemise aeg, omaette tegutsemise aeg, oleks pikem kui korraldatud tegevus. Vanema poolt korraldatud tegevuse ajal peab vanem olema jäägitult keskendunud lapsele, sellest saab laps omaette olemiseks jõudu ja inspiratsiooni,“ rõhutas Heli.

Trotsides külma ja lund tuli rahvas kokku. Juuremehike tutvustas elavaid mänguasju. Foto: Terve Pere Kool

Kindla päevarütmi sisseviimist soovitab Heli Kudu alustada söögi ning magamisaegadest. Nendest aegadest peab lapsevanem ise suutma kinni pidada, mõne aja pärast võib juba märgata, kuidas selline põhivajaduste rahuldamine on lausa lapse kehasse omaks võetud, ning laps hakkab ise loomulikult söögi- ning magamisaegu järgima. Harjutamine vajab aga lapsevanema kindlameelsust ja järjepidevust.

Ta tutvustas ka loengul osalejatele lähemalt, kuidas üks last toetav päev võiks välja näha. „Kui laps lasteaiast tulles ütleb, et nad täna ainult mängisid, siis see ongi parim, mis temaga juhtuda võib,“ ütles Heli.

Looduslikud mänguasjad, mis Helil mängu teema ilmestamiseks kaasa võetud, panid enamiku osalejaid vaikselt ohkama… Lihtsad puukoored, puuklotsid, hernekotid või pehmed käsitöönukud said kohal olnud laste käes kohe elu sisse. Mänguasjad ei tohiks Heli sõnul olla liiga viimistletud ja mürarohked, vaid lihtsad ja naturaalsetest materjalidest, sest see annab lapsele loomise vabaduse ja võimaldab mängu käigus tema sisemistel kujutluspiltidel vabalt väljenduda.

Loengusari jätkub kevadeni
Järgmine Terve Pere Kooli loeng toimub 25. veebruaril, kui tuleb jutuks eelkooliealise lapse kasvamine, samuti matkimine ning jäljendamine kui väikelapse õppimise põhialus. Kogunemine toimub nagu tavaks saanud kell 11-14 Võru Loovuskooli ruumides (Lembitu tn 2, II k).

Kuna nii mõnigi loengul osaleja on teepausi ajal uurinud korraldajatelt, millal Võrru waldorflasteaed tekib, on järgmisel loengul plaan peatuda ka waldorfkoolide ning lasteaedade rajamise põhimõtetel, mis tuginevad lastevanemate koostööl, vabal tahtel ja initsiatiivil. Uus lasteaed saab sündida siis, kui aeg küps ja kandepind lastevanemate näol piisavalt lai.

Elava huvi tõttu on plaan Terve Pere Kooli loengusarja pikendada kevadeni, et jätkata lapse arengu erinevate aspektide ühist vaatlust ja arutelu. Terve Pere Kool sündis kodanikualgatuse korras ja ilma igasuguse projektitoetuseta, puhtast soovist arutada ja leida lahendusi laste kasvamise ning arenguga seotud küsimustele.

Lähem info Terve Pere Kooli tegemiste kohta http://www.facebook.com/events/308922329154594/

Küsi lisa:
Pille Sõrmus, e-post pille.sormus@gmail.com, tel 566 95364
Mari Peetsalu, e-post mari@maailmad.ee, tel 510 1819