Tartus toimub kolmas rahvusvaheline graafikafestival

Homme algab ja kuni 21.jaanuarini kestab Tartus rahvusvaheline graafikafestival. Näituste asukohtade ja teemadega saab tutvuda siin.

Graafkanäituste formaat on nihkunud Suurelt priskeltsponsoreeritud uhketes muuseumides peetavatelt akadeemilistelt paraadnäitustelt tagasi kunstnike isikliku initsiatiivi ja aktivismi radadele. Viimase paarikümne aasta kestel on graafika piire püütud kombata nii elektroonilise kujutuse, fotograafia, kontseptuaalselt defineeritud kunstiteose paljundatavuse ja muu modernistliku vormiuuenduse hämaraegadest pärit abrakadabraga. Vastupidiselt  „gurude“ poolt oodatule on graafika jäänud siiski igaühe eneseväljenduseks-avalduseks. Seda eriti tingimustes, kus traditsioonilised riiklikud- ja kommertsmeediakanalid muutuvad üha formaalsemateks „elukajastajateks“. Elektroonilises meedias vohav nn. kommentaariruum on  aga ühelt poolt ilmselgelt pätistunud, teisalt aga tugeva riiklike struktuuride poolt igatsetud tsensuuri ja järelvalve mõnusas patiseisus. Meediaärikad muidugi hõõruvad käsi, pappi tilgub edasi. Ainsaks võimaluseks tõeliselt vabaks meediaks ongi paraku gutenbergiaegne graafika, mis on tänapäeval väljapääsuks isegi siis, kui kõik muud alternatiivid kaovad. 

 

Tartus toimuv Akadeemiate likvideerimine on esmaseid suuremaid üritusi Eestis ka nn. uue laine autoriraamatu sõpradele.Täieliselt vaba eneseväljendus igamehe trükitud omaajakirjandus. Suurtes kirjastustes välja antava kirjanduse tiraazhid  vähenevad unikaaltiraazhideks ja jõuliselt on tagasi tulemas kirjanike-kunstnike omatrükitud autoriraamat. Seda väga erinevates vormides luulest ja visuaalsest poeesiast, koomiksite ja romaanideni välja. Sedalaadi kirjastamine annab just võimaluse väikestes keeleruumides tegutsevatele autoritele. Selleks tulebki graafikatöötubade, festivalide, erinevates meediumides töötavate kunstnike kokkusaamiste kaudu üles ehitada struktuur, mis annab igaühele võimaluse isiklike mõtete, visuaalse maailmapildi või mis iganes paljundamise levitamise mistahes demokraatliku või totalitaarse korralduse tingimustes. Vaba mõte kolib lõplikult tänavale.

 

Osalejad lisaks kodumaisele uuele lainele ja vanale kaardiväele prantsuse, jaapani, saksa ja ladina – ameerika trükikunstimeistrid, poola poeedid, tsehhi alternatiivmuusikud, slovakkia dj-d, indoneesia ja rootsi performandid ja londoni soundhuligaanid.