Pärnus märgitakse ülemaailmset punktkirjapäeva

Tänavu 4. jaanuaril, rahvusvahelise pimedate punktkirja looja Louis Braille 203. sünniaastapäeval kell 11 märgitakse Pärnu Pimedate Ühingus (Riia mnt. 15) ülemaailmset punktkirjapäeva. Antakse ülevaade punktkirja ajaloost ja räägitakse punktkirja õppimise vajalikkusest. Saab tutvuda punktkirja kirjutamise ja lugemise õppevahendite ning Eesti pimedate raamatukogus säilitatavate raamatuharuldustega.

Punktkiri ehk Braille kiri on reljeefsetest punktikombinatsioonidest koosnev sõrmedega loetav kiri. Tänapäeval kasutatavat kuuepunktilist kirjasüsteemi esitles pime prantslane Louis Braille 1829. aastal. Seda kirja kirjutatakse paksemale paberile spetsiaalse tahvli ja tihvtiga või punktkirjakirjutusmasinaga või trükitakse punktkirjaprinteriga. Punktkirjakuvar aga võimaldab kirjutada Braille kirjas teksti ja lugeda arvutiekraanil olevat tavakirjas teksti punktkirjas.

Möödunud aasta lõpul valmis Tartu Emajõe Kooli õpetajate ja Eesti teiste punktkirjaasjatundjate koostööna riikliku programmi “Eesti keel ja kultuurimälu“ projekti “Punktkirja arendamine pimedatele“ raames punktkirjakäsiraamatu käsikiri. Selles on punktkirjamärkide kirjeldused ja selgitused, kuidas neid märke kasutada erinevates ainevaldkondades – keeled, matemaatika, füüsika, keemia ja muusika.

Eesti suurim punktkirjas raamatute valmistaja on Tallinnas asuv Eesti pimedate raamatukogu. Laenutuses on üle 750 nimetuse punktkirjas raamatuid.

Täisealistele õpetatakse punktkirja vastavalt rehabilitatsiooniplaanidele Tartu Emajõe koolis, nägemispuudega inimeste rehabiliteerimiskeskuses ja Eesti pimekurtide tugiliidus ning projektide alusel pimedate ühingutes. Mullu läbis punktkirjakursuse ka rühm Pärnu pimedate ühingu liikmeid.

Tavainimene kohtab punktkirja kõige sagedamini ravimipakenditel, kus selles kirjas on märgitud ravimi nimetus ja toimeaine kogus. Apteekritele on soovitus, et hinnasilte ei kleebitaks punktkirjas tähistustele.

Maailma pimedate liit, mis on enam kui 165 miljonit pimedat, vaegnägemisega või pimekurti inimest ühendavate organisatsioonide katusorganisatsioon, võttis 2000. aastal Melbourne’is toimunud täiskogul vastu resolutsiooni, mis kinnitas Louis Braille sünnikuupäeva ülemaailmseks punktkirjapäevaks. Esimest korda märgiti ülemaailmset punktkirjapäeva 2001. aasta 4. jaanuaril. Eestis on seda tehtud alates 2004. aastast.

Priit Kasepalu, Eesti pimedate raamatukogu teabejuht