Põlva talupood kutsub kalja ja õlle valmistamise õpituppa

Homme, 16. novembril algusega kell 18 toimub Põlva talupoe tagakambris kalja ja õlle valmistamise õpituba, vahendab Põlvamaa infoportaal.

„Õlu on läbi aegade olnud eelkõige pidujook ja varem ka ohvriand, mida toodi kõigile neile, kellest arvati sõltuvat põllu viljakus, karja sigivus või kalaloomus,” andis talupoe juhataja Eve Veski väikse ajaloolise ülevaate. „Selline sümboolne akt käis käsikäes maiste tavadega, kus õlu oli tasuks inimestele, kes aitasid kaasa majandusaasta tähtsamatel ja suurematel töödel. Nii kujunesidki rahvakommetes tavad, mille kohaselt peeti õlletegemist teatud puhkudel lausa kohustuslikuks.”

Kui viljasaak vähegi lubas, katsuti õlut teha kõikideks suuremateks pühadeks. Ka kõige vaesem mees proovis vähemalt jõuluks laari õlut valmistada. Jõulud olidki ehk kõige „märjemad” pühad.

Tänapäeval on kodusest õlleteost saanud rahvakultuuri osa. On tekkinud uusi meistreid, kes oskavad seda märjukest valmistada ning siin-seal saab seda ka linnainimene maitsta.

Õllemeister Tauno Talivee juhendusel pannakse hakkama koduõlu. Räägitakse sellest, kuidas valmib kali. Saab degusteerida valmis koduõlut ning maitsta kaljajooki.

Palutakse eelregistreeruda hiljemalt 15. novembriks e-posti aadressil talupood@gmail.com teel, telefonitsi 520 6576 (Eve) või teavitada oma osavõtusoovist talupoe müüjat.