Energiasäästunädal kutsub targalt tarbima

Üha kõrgemale tõusvad energiahinnad toovad aina enam inimesi energiasäästu meetmete rakendamise juurde, kuid energiasäästupotentsiaal on Eestis veel väga suur. Sel nädalal kolmandat aastat toimuva Energiasäästunädala eesmärk on tõsta eestimaalaste teadlikkust energiasäästu võimalustest ja motiveerida inimesi reaalsetele tegudele.

„Inimeste teadlikkus energiasäästmisest on viimaste aastate jooksul tunduvalt tõusnud. Üha rohkem uuritakse võimalusi säästa energiat koduses majapidamises. Energiat saavad säästa kõik inimesed ning isegi lihtsate harjumuste muutmine võib anda tuntava rahalise kokkuhoiu,“ ütles Tiit Pikk Tartu Regiooni Energiaagentuurist.

Energiasäästunädala raames toimub üle Eesti ligi 40 erinevat üritust, mille eesmärk on teadvustada inimestele, mille peale nad tegelikult energiat kulutavad ja kuidas on võimalik tarbimist vähendada.

KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni Mirja Adleri sõnul peitub kõige suurem energiasääst korterelamute energiatõhusaks rekonstrueerimises. „Hetkel on loodud korterelamute rekonstrueerimiseks soodsaimad finantseerimistingimused läbi aegade. Komplekse renoveerimise tulemusena on võimalik saavutada kuni 50% energiasäästu ning alandada sellega igakuiseid makseid,“ ütles Adler.

Energiasäästunädala jooksul toimuvad seminarid, esitlused, näitused ja õppepäevad. Nädala avab energiasäästuviktoriin Riigikogus, lõpetab aga energiasäästu teemal toimunud videokonkursi võitja väljakuulutamine Tartus.

Energiasäästunädala kavaga saab tutvuda kodulehel www.energiatark.ee, kus on üleval ka juhised ja näpunäited, kuidas kodus lihtsate vahenditega energiat säästa.

Energiasäästunädalat korraldavad Tartu Regiooni Energiaagentuur, KredEx, Eesti Energia, Eesti Korteriühistute Liit, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Säästva Eesti Instituut, Tartu Teaduspark, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Swedbank.

Teavitust aitavad läbi viia Euroopa Liit, Postimees, Edelaraudtee, Raadio Elmar, Raadio KUKU, SEBE ja Teadusaasta.