Võrumaal toimus täna kodanikuajakirjanduse konverents

Kylauudis.ee toimetus laadal Uma Mekk 2010. Foto: Kylauudis.ee
Eesti Kodanikuajakirjanduse Selts korraldas reedel Võrumaal Eesti esimese kodanikuajakirjanduse konverentsi “Iga kodanik võib olla ajakirjanik!?”, millest võttis osa ligi 100 inimest. Konverentsil arutlesid nii meediateoreetikud kui praktikud kodaniku ja ajakirjanduse rolli ning missiooni üle järjest mitmekesisemaks muutuvas meediapildis.

Konverentsil astusid üles (aja)kirjandusteadlane Tiit Hennoste, kodanikuajakirjandusliku blogi Memokraat pidaja Daniel Vaarik, meediauurija Raivo Suni, Raadio Juminda Poolsaar juht Artur Talvik, Eesti Päevalehe vanemtoimetaja Rein Sikk, portaali Kylauudis.ee üks käimalükkajaid Erkki Peetsalu, Ruhnu blogijad Kaarel Lauk ja Priit Kapsta ning Urvaste Valla Lehe endised toimetajad Airi Hallik-Konnula ja Margus Konnula (Contra). Päeva modereerib Sulev Valner.

Ettekannetes olid vaatluse all üha aktuaalsemaks muutuvad küsimused: kuidas olla kindel, et sinu poolt vahendatav info teenib õilsaid eesmärke; kuidas saab lihtne kodanik anda oma panuse info adekvaatsemale levikule; kuidas võiks ajakirjandus kaasata oma töösse rohkem kodanikke; kas iga kodanik võib olla ajakirjanik; kuidas üldse defineerida kodanikuajakirjandust jpm. Konverentsil kõneldut refereerib järgnevate päevade jooksul portaalis Kylauudis.ee ajakirjanik Arved Breidaks.

Konverentsi osalejate seas olid kodanikeühenduste ja omavalitsuste esindajad, ülikoolide õppejõud, kommunikatsiooni- ja meediavaldkonna inimesed, valla- ja linnalehtede ning portaalide toimetajad jpt. Konverents algas Väimelas Võrumaa kutsehariduskeskuse konverentsisaalis kell 11, korraldamist toetavad USA suursaatkond Eestis ja Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis.

MTÜ Eesti Kodanikuajakirjanduse Selts on 2010. aasta juulis asustatud ühendus, mis alustas mullu augustis omalaadset eksperimenti, lükates 0-kroonise eelarvega käima kogukonna- ja kodanikumeedia portaali Kylauudis.ee. Õhinapõhiselt tegutsev infoveski, mis kajastab elulisi sõnumeid, kohalikke uudiseid ja arvamuslugusid kogu Eestist, on kogunud tänaseks ligi 100 000 unikaalset kasutajat. Keskmiselt külastab portaali ligi 10 000 unikaalset kasutajat kuus, kuine keskmine kontaktide arv on ca 20 000.

Külauudiseid toimetavad rotatsiooni korras vabatahtlikud päevatoimetajad, keda hetkel on kümmekond. Kylauudis.ee fookuses on külast, kogukonnast ja keskkonnast lähtuvad sõnumid ning sündmused. Portaali on oodatud infot saatma kõik aktiivsed kodanikud, seltsingud, ühendused, samuti kohalikud omavalitsused jm organisatsioonid.

Kodanikuajakirjandusena käsitleb selts eelkõige kodanike ajakirjanduslikku sisuloomet, mis on tehtud mittekommertslikel eesmärkidel ja kogukonna hüvanguks. Kodanikuajakirjanduse näiteid leidub maailmas mitmesuguseid. Kylauudis.ee loomisel oli üheks eeskujuks MTÜ Ökomeedia loodud säästva ja tervikliku eluviisi portaal Bioneer.ee, lisaks ilmub Eestis mitmeid kogukondlikke ajalehti, veebiajakirju, kodanikuajakirjanduslikke blogisid jm.

Info:
Elina Kononenko Allas, Kylauudis.ee üks päevatoimetajaid ja konverentsi korralduse eestvedaja
Tel +372 522 3145, e-post info@kylauudis.ee või elinaallas@gmail.com
www.kylauudis.ee
www.kodanikuajakirjandus.ee